Senternovem


12-11-2007 | IEA-ECBCS chairman in Nederland; bespreking Strategy Plan 2008
- 2012

Jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse klankbordgroep ECBCS

Op 12 november vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Klankbordgroep: Energy Conservation in Buildings and Community Systems (IA ECBCS). Deze groep bestaat uit personen die op de hoogte willen blijven van activiteiten die zich afspelen binnen het IA ECBCS. Het unieke van deze bijeenkomst was dat de voorzitter van het ECBCS, dr M. Atif, in de gelegenheid was de klankbordgroep het ` Strategy Plan 2008
- 2012" van het ECBCS toe te lichten.

Nederlandse klankbordgroep

De opzet van de klankbordbijeenkomst is tweeledig. Enerzijds worden deelnemers bijgepraat over het werk in de diverse anexen waarbij Nederland betrokken is. Anderzijds kunnen de Nederlandse afgevaardigden door de klankbordleden worden voorzien van Nederlandse belangen en standpunten.

Onderwerpen in de vergadering

In deze vergadering zijn de werkzaamheden toegelicht van een 6-tal annexen en zoals hierboven al gesteld, het Strategy Plan van dit Implementing Agreement. In dit Strategy Plan zijn eveneens de doelstellingen van het SenterNovem programma EOS duidelijk terug te vinden.

De annexen die zijn toegelicht:

* Annex 5; Air and infiltration Centre (AIVC); Peter Wouters (Belgie) , de Operating Agent van deze annex, heeft een uiteenzetting gegeven over de enorme informatiebron, waartoe het AIVC ingang verschaft.

* Annex 44: integrating environmental Responsive elements in Buidings

* Annex 49: low exergy systems for high performance buildings and communities

* Annex 50: prefabricated Systems for low energy / high comfort renewal

Het werk van bovenstaande laatste drie annexen is toegelicht door dhr P. Op 't Veld (Cauberg Huygen) die mede op basis van EOS projecten kan participeren in deze annexen.
Task 37 van het IA Solar, Heating and Cooling: solar renovation; Henk Kaan (ECN) heeft een toelichting gegeven over de activiteiten die deze werkgroep van het IA SHC gaat aanpakken.
Nieuwe annex: De C02-loze stad is tenslotte toegelicht door P. Heijnen (SenterNovem). Dit is een door Duitsland geïnitieerd voorstel om te gaan onderzoeken hoe te komen tot het ontwerpen en realiseren van een C02-loze stad. Voor dit onderwerp bestaat veel belangstelling in Nederland.

Naast het internationale werk is door het Ministerie van Economische Zaken toegelicht wat de plannen van de overheid zijn, met name 'Schoon en Zuinig' en 'Meer met minder' en waar internationaal werk de Nederlandse doelstellingen kan helpen te verwezelijken.

De voordrachten gaven aanleiding tot interessante discussies. Contact

Piet Heijnen
SenterNovem
E-mail: Piet Heijnen

Meer informatie

Implementing Agreement on Energy Conservation in Buildings and Community Systems (ECBCS)