Gemeente Waalwijk Plan van Aanpak Vandalisme gereed

Meer ogen om pakkans daders vandalisme te vergroten

Met het Plan van Aanpak Vandalisme willen we de pakkans van daders vergroten. Daarvoor zetten we in op meer ogen en meer handen, cameratoezicht en fysieke maatregelen in de openbare ruimte. Aan de hand van een inventarisatie van de probleemlocaties in onze gemeente wordt bekeken waar extra toezicht nodig is, waar we cameras kunnen inzetten en welke fysieke maatregelen we moeten treffen, aldus coördinerend wethouder Van Groos. Vandalismebestrijding heeft ook te maken met waarden en normen, opvoeding onderwijs, leerplicht, sportstimulering en jeugdbeleid. Bij de aanpak van vandalisme moet je op zoek naar een balans tussen preventie en repressie en tussen sociale en fysieke maatregelen. Dit Plan van Aanpak is bedoeld om de relatief kleine groep waar preventief beleid geen vat op heeft, op te pakken, zegt Van Groos.

Aanleiding
Het Plan van Aanpak Vandalisme is tot stand gekomen naar aanleiding van aanhoudende vernielingen bij het Lido, het Wandelpark, de spoorbrug en in het Halvezolenpark. De kosten voor de uitvoering van het Plan van Aanpak bedragen 79.300 en worden gedekt uit de post Vandalismeaanpak in de begroting 2008. Hiervoor is 50.000 gereserveerd. De overige kosten gaan ten laste van de reguliere budgetten en wijkbudgetten.

Snel aan de slag
Wethouder Van Groos wil snel aan de slag. De maatschappelijke impact van vandalisme is groot. Mensen zijn boos over de vernielingen, bang op straat en zij voelen zich machteloos. Bovendien leidt het tot verpaupering van openbaar gebied en aantasting van het leefgenot van onze inwoners. En het kost ook nog eens veel geld, dat ik liever aan zinvoller dingen besteed, aldus Van Groos. Van Groos verwacht nog dit jaar de eerste maatregelen te nemen in het kader van vandalisme-aanpak. Wanneer de locaties in beeld zijn dan moet het mogelijk zijn daar snel cameras te hangen en fysieke maatregelen te treffen. Ook het inschakelen van een beveiligingsdienst moet redelijk snel kunnen.

Meer ogen en meer handen
De meest effectieve manier om de pakkans te vergroten is een toename van het aantal personen dat daders kan betrappen. Het zou mooi zijn wanneer de politie deze taak op zich kan nemen. Maar we weten allemaal dat de mogelijkheden van de politie zijn qua capaciteit beperkt zijn. Daarom gaan we met de politie nieuwe afspraken maken over vandalismebestrijding binnen de reguliere inzet van de politie, zegt Van Groos. Daarnaast gaat de gemeente een particulier beveiligingsbedrijf inhuren, vooral op vrijdag- en zaterdagnacht. De activiteiten van de beveiligingsdienst kunnen bestaan uit patrouilleren, overtredingen met camera vastleggen, aanhouden van daders en het in kaart brengen van bepaalde patronen in het uitgaansgedrag van de vandalen. De activiteiten van het particuliere beveiligingsbedrijf worden goed afgestemd met de politie. Maar ook de inwoners van de gemeente Waalwijk kunnen helpen door vandalisme direct te melden, zegt Van Groos. De politie blijft natuurlijk dé instantie waar burgers ongeregeldheden kunnen melden maar in het weekend stellen we voor de melding van vandalisme een meldpunt in bij de beveiligingsdienst die dan direct reageren.

Cameratoezicht
Een andere manier om meer ogen in het openbaar gebied te brengen is het aanbrengen van cameras. Door de raad is aan de burgemeester inmiddels de bevoegdheid verleend om, overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet, te kunnen besluiten tot plaatsen van vaste cameras voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats. Op basis van de inventarisatie van probleemlocaties besluiten we waar de cameras komen te hangen. Het blijkt dat cameras niet enkel zorgen voor bewijslast maar ook een preventief effect hebben, volgens de wethouder.

Fysieke maatregelen
Op de routes en plekken waar veelvuldig vandalisme plaatsvindt treft de gemeente fysieke maatregelen die ervoor zorgen dat deze locaties minder aantrekkelijk worden voor vandalen. Denk aan meer verlichting, onoverzichtelijke plekken open maken (bv snoeien van bomen en struiken) Om vandalisme te voorkomen zal bij de aanschaf van bv straatmeubilair en verlichting gekeken worden naar vandalisme bestendige materialen. De noodzakelijke fysieke maatregelen op de probleemlocaties worden zo snel mogelijk getroffen.

Probleemlocaties in beeld
Voor de juiste inzet van middelen is het noodzakelijk de probleemlocaties in beeld te brengen. Politiegegevens, gegevens van het meldpunt BOR en gegevens uit het registratiesysteem Gebiedsgerichtwerken worden gebruikt om de locaties die dreigen te verpauperen door rommel en bekladdingen en de routes waarlangs veelvuldig vernielingen plaatsvinden in kaart te brengen. Bovendien wordt bekeken op welke momenten de vernielingen plaatsvinden, uit welke uitgaansgelegenheden de vandalen komen en de wijken waar zij naar toe gaan.

Verhalen van de kosten
Wanneer de daders gepakt worden, gaat de gemeente de kosten van de vernielingen op hen verhalen. Daarvoor stelt de gemeente richtlijnen op. De nazorg richt zich op de daders en hun ouders en draait niet enkel om het verhalen van de kosten maar ook op het bieden van hulp. Vandalismebestrijding zal ook in het op te stellen jeugdbeleid een plaats krijgen. Een integrale aanpak via het jeugd- en jongerenbeleid, de aanpak van overlast jongeren, het leerplichtbeleid, sportbeleid, Time-Out en het veiligheidsbeleid moet vandalisme voorkomen.

Publicatie datum 07-11-2007