Nederlands beleid om geweld tegen kinderen te stoppen kan beter 12 november 2007, Amsterdam - De wereldwijde VN-studie naar Geweld tegen Kinderen doet twaalf concrete aanbevelingen aan landen om geweld tegen kinderen te stoppen. Hoe goed sluit het Nederlandse beleid aan bij deze aanbevelingen? Op deze vraag werd afgelopen vrijdag, 9 november 2007, ingegaan op de Internationale Conferentie Stop Violence against Children, georganiseerd door Plan Nederland in samenwerking met Defence for Children International en andere kinderrechtenorganisaties, waar de auteur van de studie, Professor Paulo Pinheiro aanwezig was.

Professor Pinheiro hoorde onder meer de uitkomst van een door Unicef en Defence for Children International uitgevoerde analyse van de plannen van Minister Rouvoet om kindermishandeling tegen te gaan. Is wat de Minister voorstelt genoeg om te voldoen aan de twaalf nationale aanbevelingen uit het VN-onderzoek? De conferentie oordeelde gematigd positief. Nederland zet met het Actieplan Aanpak Kindermishandeling, Kinderen Veilig Thuis, goede stappen om geweld tegen kinderen tegen te gaan. Maar om te voldoen aan de centrale boodschap van het onderzoek is het noodzakelijk dat Nederland:


1. een Nationaal Plan van Aanpak maakt op alle domeinen van de Violence Study, niet alleen op kindermishandeling binnen het gezin,

2. een Kinderombudsman aanstelt, die als toezichthouder, adviseur en voorlichter over kinderrechten kan optreden,
3. meer aandacht besteedt en bescherming biedt aan kwetsbare kinderen, waaronder illegale kinderen, kinderen in instellingen, gehandicapte kinderen, kinderen in armoede en jonge slachtoffers van eer- en traditiegerelateerd geweld, zoals meisjesbesnijdenis.

Namens de Nederlandse regering nam Joke Brandt van het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking de aanbevelingen in ontvangst. Zij gaf aan dat geweld tegen kinderen de prioriteit heeft van alle ministeries en dat in de strijd tegen kindermishandeling iedereen moet samenwerken om resultaat te behalen. De voorgestelde 'checklist' om kinderen een vast onderdeel te laten zijn in binnen- en buitenlandbeleid, juichte zij van harte toe.

Professor Pinheiro benadrukte ook nog met klem dat nu 'het momentum' is om in actie te komen tegen kindermishandeling. Ook spoorde hij Nederland aan om kinderrechten daarvoor als leidraad te nemen. Bovendien gaf hij aan dat vreemdelingenbewaring van kinderen uit den boze is en in strijd met universele kinderrechten.

Website Kinderrechtencollectief