TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

12 november 2007

Nederlander banger voor water dan voor terrorisme

Een op de vijf Nederlanders denkt bij een ramp als eerste aan een watersnoodramp. Daarmee staat dit type ramp op nummer één van de rampen-toptien. Een terroristische aanslag in het algemeen staat op de vijfde plaats. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van het Nederlandse Rode Kruis, dat vandaag start met een campagne onder de titel 'Het Rode Kruis helpt. Help direct.'

Jongeren blijken iets banger te zijn voor terrorisme: zij zetten een terroristische aanslag op de derde plaats van hun lijst. Slechts één op de vijftig Nederlanders denkt bij het woord 'ramp' als eerste aan de gebeurtenissen van 11 september 2001. Opvallend is het gegeven dat hoogopgeleiden een natuurramp op de eerste plaats zetten.

Wat bepaalt de ernst van een ramp?
Een gebeurtenis is niet pas een ramp als er doden zijn gevallen, aldus 79 procent van de Nederlanders. Negen op de tien Nederlanders zeggen dat de ernst van een ramp wel wordt bepaald door de negatieve gevolgen voor mensen. Daarna spelen negatieve gevolgen voor milieu (9%) en economie (1%) een grote rol. Hoogopgeleiden hechten bij het bepalen van de ernst van een ramp meer waarde aan de schadelijke gevolgen voor het milieu (13%).

Noodhulp is zinvol
Financiële noodhulp heeft zin, zegt 65 procent van de Nederlandse bevolking. Ruim acht op de tien Nederlanders (83%) vinden het geven van hulp in een rampsituatie een plicht. De helft vindt het ook een plicht om financieële hulp te bieden.

E9417 | TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk vond plaats van 25 t/m 30 oktober 2007. Hierbij zijn 1041 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.041).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/Het Nederlandse Rode Kruis vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Maroesjka Brouwer (tel: 020 522 54 37).