Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-Inspectie onderzoekt kwaliteit en toezicht op de bouwplaats

12-11-2007

Bouwinspecteurs van de VROM-Inspectie (VI) bezoeken deze week in totaal 40 bouwplaatsen door het hele land. Tijdens deze landelijke nalevingsweek onderzoekt de Inspectie hoe het is gesteld met de kwaliteit van het toezicht op de bouwplaatsen.

Op de bouwplaatsen worden de opdrachtgever en aannemer geïnterviewd over het toezicht door de verschillende partijen, de verdeling van verantwoordelijkheden, onderlinge communicatie en afstemming. Daarnaast controleert de VI een aantal onderdelen op de bouwplaats. De nadruk ligt daarbij op de veiligheid op de omgeving van het bouwterrein en certificaten/kwaliteitsverklaringen voor de betonvloeren. Ook wordt gecontroleerd of de vloeren volgens de voorschriften zijn aangebracht.
De benodigde gegevens zoals de bouwvergunning, tekeningen, certificaten / kwaliteitsverklaringen worden bij de gemeenten waar de bouwplaatsen liggen opgevraagd. Ook doet de VI daar navraag naar de organisatie van het toezicht.

De VI wil de resultaten van de onderzoeken gebruiken voor aanbevelingen over de organisatie van het toezicht op de bouwplaats. Die aanbevelingen worden medio december verwacht en moeten, samen met de uitkomsten van andere lopende projecten, leiden tot verbetering van de veiligheidsketen van het bouwproces. De VROM-Inspectie heeft recent een onderzoek naar de constructieve veiligheid van nieuw gerealiseerde gebouwen opgedragen en heeft een serie expertmeetings georganiseerd over dat thema.
Als tijdens het onderzoek op de bouwplaats afwijkingen worden geconstateerd zal de VI de gemeente verzoeken om handhavend op te treden. Bij het onderzoek wordt samengewerkt met de Arbeidsinspectie (AI). De AI onderzoekt of de arbo-wetgeving op deze bouwplaatsen goed wordt toegepast.