Woonbond


12-11-2007

Vier grote steden bekritiseren wijkaanpak en belastingplan

De wethouders Wonen van de vier grote steden (G4) hebben een brandbrief verstuurd aan de kamercommissies van Financiën en Wonen, Wijken en Integratie (WWI). Daarin uiten ze forse kritiek op het onderhandelaarsakkoord Aedes Rijk over de Krachtwijken en het kabinetsplan om 500 miljoen per jaar vennootschapsbelasting (VPB) te gaan heffen bij de woningcorporaties. De G4 vinden het onderhandelaarsakkoord te vrijblijvend voor wat betreft de maatschappelijke investeringen van corporaties. Ook denken zij dat de VPB de financiële slagkracht van de corporaties in de 40 wijken ondermijnt. Tot slot vinden ze dat het rijk zelf onvoldoende bijdraagt aan de wijkaanpak.

De G4 vrezen dat ze niet tot zaken kunnen komen met hun plaatselijke corporaties over de voorgenomen investeringen in de krachtwijken. Landelijk gaat het om een jaarlijks bedrag van 250 miljoen euro. Minister Vogelaar heeft met Aedes afgesproken dat de corporaties in de 40 wijken dit geld beschikbaar stellen. Dat oden ze in de vorm van extra investeringen in de sociale, economische en fysieke pijler van de wijkaanpak. De G4 signaleren dat er een grote financiële druk komt op de corporaties in deze wijken. Enerzijds omdat ze ook nog vennootschapsbelasting moeten gaan betalen, anderzijds omdat hun collegacorporaties buiten de 40 wijken onvoldoende bijdragen aan de benodigde extra inspanning. Het Investeringsfonds dat op basis van het onderhandelaarsakkoord wordt opgericht om deze verevening tot stand te brengen zal niet werken, zo verwachten de G4. Corporaties met grote reserves die geen woningbezit hebben in de 40 wijken, dragen dan onvoldoende bij aan de wijkaanpak.

De G4 dringen er bij de Kamer op aan om het Investeringsfonds zo in te richten dat daadwerkelijk sprake is van verevening binnen de corporatiesector en dat rijke corporaties 750 miljoen bijdragen aan de wijkaanpak. Daarnaast stellen zij voor om corporaties die veel investeren bij de vennootschapsbelasting te ontzien.

De Woonbond is het met de G4 eens dat er zwakke plekken zitten in de plannen voor de financiering van de wijkaanpak en waarschuwde al eerder voor problemen bij de uitvoering van Vogelaars plannen. De Woonbond is tegen de vpb-heffing. In een brief aan de kamercommissie Wonen van 26 september bepleit de Woonbond als alternatief het maken van niet-vrijblijvende afspraken met de corporaties over hun maatschappelijke investeringen. Woonbonddirecteur Ronald Paping: 'Er moeten keiharde afspraken komen, desnoods met een flinke stok achter de deur, over de realisatie van de omvangrijke opgaven die er nog liggen, zoals de betaalbaarheid, de nieuwbouwproductie, energiezuinigheid van de bestaande woningvoorraad, de wijkaanpak, de huisvesting van bijzondere doelgroepen en wonen en zorg.'