Vlaamse en Nederlandse ministers van Economische Zaken openen nieuwe huisvesting jarige Holst Centre

12 november 2007 - In aanwezigheid van een driehonderdtal genodigden en medewerkers openden ministers van Economische Zaken Patricia Ceysens (Vlaanderen) en Maria van der Hoeven (Nederland) het nieuwe gebouw van het Eindhovense Holst Centre. De verhuizing van het onderzoekscentrum naar de nieuwe locatie op de High Tech Campus in Eindhoven valt samen met de tweede verjaardag, een extra aanleiding om er een groot feest van te maken en vooruit te blikken naar de toekomst.

Slimme draadloze sensoren die je gezondheid meten en elektriciteit opwekken uit de omgeving? Of verlichting die je eender waar tegen de muur kan kleven? Deze en vele andere toekomstbeelden worden werkelijkheid dankzij het onderzoek in Holst Centre. Eigen onderzoekers werken er nauw samen met onderzoekers uit de industrie en van universiteiten om te zorgen dat de producten van de toekomst sneller op de markt zullen komen.

Holst Centre werd in 2005 opgericht door de vooraanstaande onderzoekscentra TNO uit Nederland en IMEC uit Vlaanderen. Vanaf de start kon het rekenen op de financiële steun van het Nederlandse ministerie voor Economische Zaken en de goedkeuring en steun van de Vlaamse Overheid. Ook de industriële en academische wereld namen deel aan de opstart en evolutie van het nieuwe initiatief.

In twee jaar tijd is Holst Centre uitgegroeid tot een organisatie met meer dan honderd medewerkers en circa zestig betrokkenen vanuit deelnemende bedrijven en universiteiten. De werving staat echter geen moment stil, want tegen 2010 moeten circa 250 mensen werkzaam zijn in het gebouw op de dynamische High Tech Campus in Eindhoven. Het onderzoekscentrum heeft inmiddels een partnernetwerk van een tiental bedrijven en van een zelfde aantal academische instellingen, wat een goede vertegenwoordiging van zowel toegepast als fundamenteel onderzoek verzekert.

Tijdens de verjaardag en de officiële opening van het nieuwe gebouw stelt Holst Centre de meest recente resultaten voor aan het publiek door middel van toegankelijke demo-opstellingen. Onder het motto 'Roads into the future' krijgen de genodigden ook een toekomstvisie op de technologie en producten die weldra hun opwachting zullen maken.

Jaap Lombaers en Jo de Boeck, Managing Directors Holst Centre: "We zijn trots op wat we in korte tijd hebben kunnen realiseren. Het geeft ontzettend veel voldoening om het enthousiasme te ervaren van iedereen die bij Holst Centre betrokken is. En dan gaat het niet alleen om de steun van de overheden en onze industriële en academische partners, maar - minstens even belangrijk - de grote betrokkenheid van onze eigen medewerkers. De voorbije maand hebben we als een grote familie gedurende lange dagen dit evenement succesvol voorbereid."

Over Holst Centre

Holst Centre ontwikkelt zich in snel tempo tot een internationaal erkend centrum voor 'open innovatie' dat technologie ontwikkelt voor intelligente, draadloze, sensorgebaseerde microsystemen en voor 'systems-on-foil'. Holst Centre werd in 2005 opgericht door het Vlaamse IMEC en het Nederlandse TNO met de steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Vlaamse Overheid. Holst Centre ontwikkelt technologie waardoor de industrie nieuwe producten sneller en efficiënter op de markt kan brengen. Vanaf de start kon Holst Centre rekenen op de steun van enkele vooraanstaande bedrijven. Ondertussen telt Holst Centre al een tiental partners waaronder zowel grote, middelgrote en kleine bedrijven als academische instellingen.