VVD


12-11-2007

Balkenende IV zorgt voor stijging zorgpremie

De ziektekostenpremies stijgen fors, met name voor verzekerden die weinig gebruik maken van zorg.

Het kabinet verschuilt zich achter vergrijzingkosten en kosten van technologische vernieuwing. De SP roept dat het komt door de marktwerking en het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. Beide beweringen zijn onjuist, zie de feiten:

De kosten stijgen extra doordat:
o er geen maatregelen zijn getroffen om de tussentijdse overschrijding van 500 miljoen euro om te buigen; o een pakket uitbreiding heeft plaatsgevonden: de anticonceptiepil, de kraamzorg en de gratis tandheelkundige zorg voor jongeren tot 21 (was 18)
o Minister Klink een akkoord heeft gesloten met de farmaceutische industrie, de apothekers en de zorgverzekeraars om geld terug te halen dat door het geven van kortingen en bonussen bij de apotheker is blijven zitten. Vanuit onverwachte hoek, namelijk individuele apothekers, industrieën en zorgverzekeraars is aangegeven dat er 400 tot 435 miljoen euro te weinig wordt teruggehaald. Dit moet wel worden opgebracht door de premiebetaler!

Gezondheidszorg wordt betaald uit premies. Dus als de kosten stijgen, dan stijgen de premies. Maar daar is meer aan de hand. De premies stijgen namelijk extra hard voor een specifieke groep: die groep die weinig gebruik maakt van de zorg en niet in aanmerking komt voor compensatie op basis van inkomen.
Dit kabinet pakt één groep en laat die vierdubbel betalen voor de zorg:

o via het volle pond van de premiestijging
o via de compensatie van het eigen risico van chronisch zieken (compensatie komt niet uit de lucht vallen, maar moet worden betaald!) o via de zorgtoeslag die meer stijgt dan is afgesproken (en die ook niet uit de lucht komt vallen, maar uit de algemene belastingmiddelen komt. Dit betekent 900 miljoen extra zorgtoeslag. Het gaat in het totaal om 3,6 miljard euro!)
o en via een verhoging van de inkomensafhankelijke premie. Bij de totstandkoming van dit zorgstelsel is afgesproken dat 50% wordt gefinancierd door inkomensafhankelijke en 50% door nominale premies (dat zijn premies die worden vastgesteld op basis van kosten in plaats van op basis van iemands inkomen). Met de verhoging van de percentages stijgt dus de inkomensafhanekelijkheid van de premies. De inkomensafhankelijke premie voor een werknemers stijgt van 6,5% naar 7,2% en voor een zelfstandig ondernemer van 4,4% naar 5,1%. Beide stijgen dus met 0,7%!!

Kortom, ben je redelijk gezond (wel eigen risico betalen, geen compensatie), werk je en verdien je daarvoor een modaal inkomen (wel extra inkomensafhankelijke premie en belasting betalen, geen zorgtoeslag) dan ben je onder dit kabinet de klos, de melkkoe. Je zou er niet goed van worden... Laat het helder zijn dat de VVD afstand neemt van dit beleid. De VVD vindt dat premies betaalbaar moeten blijven voor iedereen.