Regering.nl

Kabinet en gemeenten sluiten klimaatakkoord

Nieuwsbericht | 12-11-2007

Het kabinet en de gemeenten hebben een klimaatakkoord ondertekend. Hierin staan afspraken over energiebesparing en de overgang naar duurzame energie.

Minister Cramer (VROM) ondertekende het klimaatakkoord namens het kabinet, burgemeester Deetman van Den Haag deed dit namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Gemeenten onderschrijven de ambities van het kabinet: minder uitstoot van broeikasgassen in 2020, 2% energiebesparing per jaar en 20% duurzame energie in 2020.

Afspraken in het akkoord zijn onder meer:

* Het Rijk wil in 2010 100% duurzaam inkopen. De gemeenten streven naar 75% in 2010 en 100% in 2015. De overheid stimuleert hiermee de markt.
* Er komt een platform duurzame overheden, zodat gemeenten van elkaar kunnen leren. De VNG draagt in 2012 twintig klimaatneutrale gemeenten als voorbeeld aan.
* Rijk en gemeenten bevorderen dat het aandeel duurzame energie in 2020 uitkomt op 20%. Dat betekent onder meer een verdubbeling van het vermogen van windenergie op land in 2011. Ook andere vormen van duurzame energie zoals biogas worden gestimuleerd. Hiervoor komt in het voorjaar van 2008 de subsidieregeling Duurzame Energieproductie.
* Biobrandstoffen moeten meer zijn te verkrijgen langs de snelweg en in gemeentelijke omgeving.
* Rijk en gemeenten willen dat in 2020 de nieuwbouw klimaatneutraal is. Het energieverbruik in woningen en gebouwen moet dan 50% lager zijn. De VNG wijst minstens tien woonwijken aan waarin geëxperimenteerd kan worden met innovatieve energiebesparende maatregelen en duurzame energiebronnen.
* Gemeenten gaan bij periodieke controles van bedrijven prioriteit geven aan energiebesparing.
* Extreme weersomstandigheden (hitte, droogte, wateroverlast) komen vaker voor. Rijk en gemeenten brengen de maatregelen in kaart om Nederland daarop aan te passen.