Staatsbosbeheer

uitnodiging voor de pers, 12 november 2007

Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Noord-West Europa. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Dwingelderveld. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben onlangs het laatste stukje landbouwgrond van 17 hectare verworven. Veertig jaar lang hebben beide organisaties erover gedaan om de laatste agrariër zover te krijgen dat hij plaats maakt voor de natuur. Het agrarisch grondgebruik van de enclave belemmerde een verdere verbetering van het hydrologische beheer in een veel groter deel van het Nationaal Park. De landbouwenclave en een aantal externe factoren hebben ertoe geleid dat het omliggende natuurgebied ernstig is verdroogd. Al in de jaren 80 werd verdroging gezien als een van de grootste bedreigingen voor de natuur. In de jaren 80 en 90 is veel gepraat over dit probleem en tot op heden is slechts een fractie uitgevoerd. Eind september is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de Task Force Verdroging: plannen om de verdroging met prioriteit aan te pakken in 287 gebieden, wat ongeveer 40 procent is van de verdroogde natuur in Nederland. In 2015 moet in deze gebieden de waterstanden zijn hersteld. Het Dwingelderveld is het eerste gebied waar de
anti-verdrogingsmaatregelen beginnen.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer beheren een groot gedeelte van het Dwingelderveld. Wat zijn daar de knelpunten en welke maatregelen worden genomen om ze op te lossen.
Hoe zorgen we ervoor dat het niet bij plannen blijft? Welke soorten kunnen we straks weer in het Dwingelderveld verwachten? Graag nodigen wij u uit voor een persexcursie naar dit natuurgebied.

Datum: 15 november 2007
Tijd: 10.00 13.00 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22 te Ruinen (zie routebeschrijving)

Programma

10.00 uur Ontvangst met koffie en thee

10.30 10.40 Wat is de stand van zaken op dit moment als het gaat om de Task Force Verdroging, wat is het belang van deze afspraken, waarom heeft het zolang geduurd? Chris Kalden, directeur Staatsbosbeheer, geeft een toelichting.

10.40 10.50 Directeur Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff vertelt wat beide organisaties in de toekomst gaan doen om ervoor te zorgen dat de doelstellingen voor 2015 worden gerealiseerd.

10.50 11.15 Gelegenheid voor het stellen van vragen

11.15 - 12.45 Wandeling op de Dwingelose Heide onder leiding van Albert Kerssies van Natuurmonumenten en Jan Streefkerk, hydroloog bij Staatsbosbeheer. Hoe ziet de heide er nu uit, welke soorten zijn verdwenen en welke soorten kunnen we in de toekomst weer verwachten? Welke maatregelen moeten er getroffen worden? Het belang van het Dwingelderveld voor de regionale economie.

12.45 Einde persexcursie en lunch in Bezoekerscentrum Dwingelderveld


---

Indien u belangstelling heeft om deze persexcursie bij te wonen, verzoeken wij u vriendelijk om u telefonisch of per e-mail aan te melden. Dit in verband met de logistiek ter plaatse. Telefoon Annet Les, 06-54295248/ a.les@natuurmonumenten.nl

Wij adviseren u om laarzen mee te nemen!

Routebeschrijving naar Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22 in Ruinen

- A28 richting Zwolle

- Bij splitsing/knooppunt Lankhorst rechts aanhouden op A32, volg borden Meppel Leeuwarden

- Bij aansluiting Meppel-Noord (3) rechts afslaan naar N375, volg bord Ruinerwold

- Op N375 na ca 3 km rotonde oprijden, neem tweede afslag op rotonde naar N375, richting Weerwille

- Na ca 4 km rotonde oprijden, neem tweede afslag richting Ruinen
- Bij volgende rotonde derde afslag naar Echtenseweg richting Ruinen
- Op de Oosterstraat na 2500 meter rechts afslaan naar Brink
- Op Brink na 40 meter links Smeestraat in

- Vervolgens op Anserweg na 500 meter rechts afslaan naar Benderse