Gemeente Veldhoven

milieuvoorschriften

Drie bedrijven voldoen niet aan milieuvoorschriften

12 november 2007

Drie Veldhovense bedrijven voldoen niet aan de milieuvoorschriften voor afvalwater. Dit blijkt uit het resultaat van een onaangekondigde controleactie in september 2007 bij tien Veldhovense bedrijven. De controle werd door de gemeente in samenwerking met Waterschap De Dommel uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater zo optimaal mogelijk blijft. Er werden monsters van de afvalwaterstromen genomen en die werden in een laboratorium onderzocht. Verder werden op locatie de aanwezige installaties en voorzieningen bekeken.

Resultaten

Zeven van de gecontroleerde bedrijven voldoen aan de milieuvoorschriften voor afvalwater. Deze bedrijven zijn in werking volgens de wettelijke normen. Drie van de tien bedrijven voldoen hier helaas niet aan.

Van deze drie moeten er twee een vetafscheider plaatsen, omdat het gehalte aan vet in het steekmonster te hoog was. De ondernemers van deze bedrijven hebben inmiddels een brief gekregen met een termijn om aan de milieuvoorschriften te voldoen. Bij het laatste bedrijf werden te hoge gehaltes aangetroffen in de controlevoorziening van de vetafscheider. Dit kan duiden op een niet goed werkende afscheider. Hier zal nog nader onderzoek plaatsvinden.

Toekomst

In de toekomst zullen er door de gemeente en het Waterschap wederom gezamenlijk steekproefsgewijs controles op het afvalwater uitgevoerd worden. Voor de kwaliteit van het oppervlakte water is dit erg belangrijk.