Gemeente Veldhoven

schoolgebouwen

Inhaalslag brandveiligheid bij zes schoolgebouwen

12 november 2007

De gemeente heeft onlangs de scholen en peuterspeelzalen op brandveiligheid gecontroleerd. Over het algemeen is de brandveiligheid goed in orde. Zes scholen voldoen niet aan de eisen. Het gaat om scholen waarvoor in 2004 een gedoogbesluit is genomen, omdat voor deze scholen op korte termijn nieuwbouw of verbouw zou plaatsvinden. De scholen zijn echter nog steeds in gebruik en nieuwbouw of verbouw heeft nog niet plaatsgevonden. Voor deze scholen is nu - in overleg met de schoolleidingen - een maatregelenplan opgesteld.

De situaties werden dus `gedoogd'. Dit betekent wel dat al eerder geconstateerd was dat voor deze scholen voorzieningen in het kader van de brandveiligheid moesten komen. Uit deze laatste controle bleek echter dat het niet verantwoord was om nog langer te gedogen en dat er een inhaalslag gemaakt moet worden.

Maatregelen

Zowel de gemeente als de scholen ondernemen nu acties om tekortkomingen te verhelpen.

Het gaat om de schoolgebouwen van De Ganzepoel, De Poolster, Jan Ligthart, De Verrekijker, Prins Willem Alexander school en Op Dreef. De gebreken die direct gevaar opleverden, denk aan de toegankelijkheid van vluchtwegen, zijn onmiddellijk verholpen. In het maatregelenplan zijn verder voorzieningen opgenomen zoals het behandelen van gordijnen met een brandvertragend middel (voor een theaterpodium); het plaatsen van blusmiddelen (installaties) en een juiste vluchtwegaanduiding. Voor de overige gebreken is per school een maatregelenplan opgesteld inclusief bijbehorende termijnen voor uitvoering. Op deze manier voldoen alle gebouwen binnenkort weer aan de brandveiligheidseisen.