Gemeente Veldhoven

geweld aan

Politie Veldhoven pakt huiselijk geweld aan

12 november 2007

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Ruim 30 procent van alle geweldsdelicten heeft te maken met huiselijk geweld. De politie in Veldhoven pakt het geweld meteen aan, signaleert de problematiek en verwijst door naar hulpverlening. Daarnaast bepaalt het Openbaar Ministerie (OM) of een zaak strafrechtelijk vervolgbaar is.

Als dat zo is, kan het OM de mogelijkheden van het strafrecht inzetten. In de andere gevallen wordt bekeken of hulpverlening aangeboden kan worden.

"Het OM gaat heel zorgvuldig om met het bepalen van de juiste vervolgstap. Bewijsbare zaken worden door de politie aangeleverd", vertelt officier van justitie Ton Willemsen. "Elke zaak wordt daarna binnen een maand besproken in het casusoverleg. Daar wordt op grond van alle beschikbare informatie besloten of we overgaan tot vervolging." Het kan ook zijn dat een verdachte niet voor de rechter hoeft te verschijnen, maar dat er wel verplichte voorwaarden worden gesteld. Bijvoorbeeld dat de verdachte contact moet onderhouden met de reclassering.