Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (12-11)

OOSTERHOUT NB, 12 november 2007

Arrestatie na huiselijk geweld

KAATSHEUVEL: Via het alarmnummer 112 werd zondagavond 11 november melding gedaan van huiselijk geweld in Kaatsheuvel. Binnen een gezin was de situatie uit de hand gelopen.
De 40-jarige vader had zijn vrouw, zoon en dochter bedreigd. De zoon was naar buiten gevlucht en de beide vrouwen hadden zich in een slaapkamer opgesloten. Bij aankomst van de politie gedroeg de verdachte zich verbaal erg agressief naar zijn gezinsleden. Dit was reden voor zijn arrestatie. Uit de verklaringen van de slachtoffers bleek dat er ook regelmatig sprake was van fysiek geweld. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol en werd voor nader onderzoek ingesloten.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.
Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweld.nl

Politie verbaliseert beschonken automobilist

RAAMSDONKSVEER : Zondagavond 11 november verbaliseerde een 46-jarige Oosterhouter. Dat gebeurde om 21.00 uur op de Keizersdijk. De man werd gearresteerd omdat hij onder invloed achter het stuur zat. In het politiebureau onderging hij een ademanalyse, wat een uitslag van 330 ug/l oplever (maximaal 220 ug/l toegestaan). De agenten maakten proces-verbaal tegen hem op.

Waarschuwing voor medicijnen-oplichter

GEMEENTE WERKENDAM: Afgelopen weekend zijn er verschillende senioren opgelicht in het Land van Heusden en Altena. De oplichter deed zich voor als medewerker van een apotheek en wist de gedupeerden 9,95 afhandig te maken. Inmiddels zijn er vijf gevallen van oplichting bij de politie bekend.

Zaterdagmiddag 10 november belde de oplichter aan bij diverse seniorenwoningen. Dat gebeurde o.a. aan in Hank (Noorsewal 1x en Rietwerf 2x) in Sleeuwijk (Transvaal) en in Werkendam (Almsvoet). Er stond een keurige heer voor de deur, die in alle gevallen vertelde dat hij medicijnen voor de apotheek rondbracht. Hij vroeg de gedupeerden of hij de medicijnen bij hen kon afgeven, die eigenlijk voor de buren bedoeld waren. Volgens de man waren de buren niet thuis. Er moest wel 9.95 afgerekend worden voor de medicijnen. De mensen werden vervolgens opgescheept met diverse soorten oude medicijnen, waarvan de uitwerkingen niet bekend zijn.

Naar aanleiding van het buurtonderzoek van de eerste oplichting kwam de politie in contact met de andere benadeelden. Op basis van hun verklaringen wordt een nader onderzoek ingesteld. Lokale huisartsen spraken naar de politie hun zorg uit over mogelijk onjuist gebruik van de oude medicijnen.

De politie waarschuwt voor dit soort praktijken en geeft daarom een aantal preventietips:


* Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.

* Als onbekenden in nood aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

* Als mensen u een dienst aanbieden, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.

* Laat een collectant niet onbewaakt achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
* Pas op met kopen aan de deur, want dat betekent dat u overhaast moet beslissen.

* Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

* Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.

Verdachte van steekpartij AZC opgepakt

GILZE: Zaterdag 20 oktober vond kort na middernacht een steekpartij plaats aan de Prinsenbosch, in een gebouw op het terrein van het Asielzoekerscentrum. De politie maakte daarvan al eerder melding in een persbericht. De verdachte van dit misdrijf is zondagavond 11 november opgepakt en in verzekering gesteld.

Een 26-jarige vrouw liep bij het incident meerdere steekwonden op. De oorzaak van de steekpartij ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht en verkeerde niet in levensgevaar. De 25-jarige verdachte was na het incident gevlucht. Meteen na het geweld heeft de politie doorzoekingen gedaan in verschillende woonruimtes op het AZC. Ook kwam de technische recherche kwam ter plaatse om sporenonderzoek te doen.

De politie nam de zaak hoog op, te meer omdat de verdachte na het incident het slachtoffer met de dood bleef bedreigen. Die bedreigingen deed hij via de telefoon, wat voor het slachtoffer reden was om onder te duiken. De man is zondagavond 11 november opgepakt, nadat hij zich meldde in het asielzoekerscentrum Prinsenbosch. Hij is in verzekering gesteld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer