Commercieel bedrijf adopteert archeologisch monument

12/11/2007 15:54



Past2Present Archeologic



Archeologisch adviesbureau Past2Present-ArcheoLogic uit Woerden adopteert een archeologisch rijksmonument. Het is de eerste keer in Nederland dat een commercieel bedrijf het duurzaam behoud van een dergelijke bijzondere vindplaats in eigen hand neemt en daar de operationele en financiële verantwoordelijkheid voor wil gaan dragen. Het gaat om rijksmonument Barlham, gelegen tussen Doetinchem en Laag Keppel in de provincie Gelderland. Barlham omvat de resten van een middeleeuws kasteel. Het kasteel is in hout opgetrokken in de 10e of 11e eeuw, is in de 13e eeuw in steen vernieuwd en is tot in de 18e eeuw bewoond geweest. Daarna is het afgebroken, waarna het terrein overwoekerd geraakt met struikgewas en bomen. De gracht is dichtgeslibd en volgestort met puin. Desalniettemin biedt het terrein vele mogelijkheden voor een culturele beleving.

De adoptie, een unieke vorm van erfgoedzorg, gebeurt in nauw overleg met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en de Archeologische MonumentenWacht (AMW). Het adviesbureau Past2Present-ArcheoLogic ziet het adopteren van monumenten als een logische stap in het proces waarin het archeologische bestel al enige jaren zit: waar voorheen de erfgoedzorg vooral een taak van de overheden was, is dat met de nieuwe wet op de archeologische monumentenzorg een gedeelde taak van de private sector en de overheid als publieke sector. Juist voor deze private partijen, veelal de initiatiefnemers voor ruimtelijke ontwikkeling, zijn benutting en beleving een meerwaarde op hun investering.

Past2Present-ArcheoLogic wil met de adoptie de mogelijkheid creëren haar relaties onze rijke archeologie en cultuurhistorie te laten meebeleven. Een bezoek aan, en werken op een archeologisch monument geeft de bezoeker een unieke culturele beleving. Past2Present-ArcheoLogic wil bereiken dat andere, ook niet archeologische, bedrijven en instellingen op een dergelijke actieve wijze zorg gaan dragen voor ons erfgoed. Dat is hard nodig, want veel van de Nederlandse archeologische monumenten verdienen een beter beheer dan ze nu hebben.

Past2Present-ArcheoLogic zal samen met haar relaties en onder begeleiding van de Archeologische MonumentenWacht de handen uit de mouwen steken om het terrein beleefbaarder en toegankelijker te maken, en dat zo te houden.