VSNU

VSNU verwelkomt AWT-pleidooi voor een nationale strategie voor onderzoek en innovatie

Den Haag, 12 november 2007

De universiteiten verwelkomen het pleidooi van de AWT voor een nationale langetermijn-strategie en meer beleidsrust. Zij onderschrijven de analyse dat het in Nederland ontbreekt aan een heldere en consequente strategie voor zwaartepuntenvorming bij impulsen aan onderzoek en innovatie. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda: "Het legt precies de vinger op de zere plek."

Om rust en wijsheid in het systeem te bereiken pleit Noorda voor een buffer tussen politiek en subsidieverstrekkers. Noorda: "Er zou een funding council opgericht moeten worden, om het systeem te depolitiseren." Op basis van een vastgestelde strategische agenda zou deze council instrumenten moeten ontwerpen, regelingen opzetten en uitvoeren en regelmalig zorgen voor evaluaties. "

Deze council moet een grote deskundigheid in huis hebben en zorgen voor een goed evenwicht tussen de alfa-, bèta en gammawetenschappen. Belangrijk is bovendien om de zwaartepuntvorming internationaal, en vooral Europees, in te bedden. De overheid zou zo'n council alleen op meta-niveau moeten aansturen.