Gemeente Kapelle

Toelichting op het voorgenomen woonplaatsbesluit

In de Scheldepost van 10 oktober jl. is de bekendmaking gepubliceerd van het voorgenomen woonplaatsbesluit. Naar aanleiding hiervan hebben wij enkele vragen en reacties ontvangen, onder andere van bewoners uit de kern Biezelinge, die niet als woonplaats is opgenomen in ons besluit. Naar aanleiding hiervan willen wij hier een toelichting op geven op ons voorgenomen besluit en de achtergronden die hierbij spelen.

Eerst iets over die achtergronden:

Het woonplaatsbesluit moeten wij als gemeente nemen in het kader van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen, afgekort als BAG. Deze wet treed naar verwachting in 2009 in werking, maar heeft zoveel impact dat gemeenten in Nederland zich daar nu al op voorbereiden.

Het rijk heeft besloten dat er een stelsel van basisregistraties moet komen. Dit is noodzakelijk omdat in de toekomst er steeds meer berichtenverkeer zal plaats vinden langs de elektronische weg en de basisgegevens moeten dan eenduidig vastgelegd zijn. Hiermee wordt voorkomen dat burgers en bedrijven steeds opnieuw dezelfde gegevens moeten aanleveren aan de overheid; dat er fouten worden gemaakt bij het registreren van die gegevens en wordt mogelijk misbruik tegengegaan.

De BAG gaat deel uitmaken van dit stelsel van basisregistraties. Naast adressen en gebouwen komen er basisregistraties voor natuurlijke personen en rechtspersonen, en het kadastrale register en kaart. De basisregistraties voor de natuurlijke personen (in principe is dat het huidige bevolkingsregister) en de adressen en gebouwen worden de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Dan een toelichting op het voorgenomen besluit zelf:

Van de gemeente wordt gevraagd om de woonplaatsen vast te stellen die binnen de gemeentegrenzen aanwezig zijn, zowel in naam als in geografische begrenzing. Omdat een dergelijk besluit in het verleden nog niet is genomen in onze gemeente, moesten we dus gaan kijken op basis van welke gegevens wij tot dit besluit kunnen komen. Hierbij is gekeken naar historische gegevens over namen en grenzen, maar ook van belang is de invoering van de postcodes in de jaren 70 van de vorige eeuw. Op landelijk niveau zijn er afspraken gemaakt dat gemeenten bij het vaststellen van hun woonplaatsen in het kader van de BAG rekening moeten houden met de indeling van de postcodegebieden en terughoudend moeten zijn met het aanbrengen van ingrijpende wijzigingen hierin. Voor Biezelinge en Eversdijk geldt dat deze tot het postcodegebied Kapelle horen. Het is daarom dat wij bij ons voorgenomen besluit er voor gekozen hebben om de woonplaats in overeenstemming met de postcode indeling te houden. Wanneer wij zouden besluiten Biezelinge en Eversdijk wel als eigen woonplaats vast te stellen, betekent dit dat TNT hiervoor nieuwe postcodegebieden moet maken. Alle adressen die tot dit gebied behoren zouden dan administratief gezien gaan verhuizen. Naast het feit dat dit overlast met zich meebrengt voor betrokken bewoners en bedrijven, zal de gemeente hiervoor ook de kosten moeten vergoeden die TNT en de betrokken burgers en bedrijven moeten maken. Die kosten voor burgers en bedrijven bestaan dan uit het verzenden van adreswijzigingen en het wijzigen van gegevens op postpapier, adreskaartjes, internetsites e.d. Onze inschatting is dat de totale kosten voor de gemeente om en nabij 100.000,-- en wellicht zelfs meer zouden bedragen.

Het is om deze redenen dat wij er niet voor gekozen hebben in ons voorgenomen besluit om Biezelinge en Eversdijk tot woonplaatsen te benoemen in het kader van de BAG. Dit betekent naar onze mening niet dat hiermee de historische namen verdwijnen, dit is ook niet de bedoeling van dit besluit. Het betekent wel dat die namen niet meer gebruikt worden in het berichtenverkeer tussen de overheid en de burgers, bedrijven en instellingen die hier gevestigd zijn. Maar dit is in principe niet anders dan het geval is sinds de invoering van de postcodes, het wordt nu alleen formeel door de gemeente vastgesteld.

Deze situatie in onze gemeente is overigens niet uniek. De gemeente Middelburg heeft nog niet zo lang geleden om dezelfde reden besloten dat de kern Sint-Laurens behoort tot de woonplaats Middelburg.

Wij hopen met deze informatie wat meer duidelijkheid te geven over de achtergronden en overwegingen die spelen bij dit besluit. Het voorgenomen besluit ligt overigens nog tot en met woensdag 21 november a.s. ter inzage in het gemeentehuis Tot die datum kan een ieder zijn zienswijze hieromtrent kenbaar maken.