Gemeente Kapelle

Herindicaties huishoudelijke hulp

Belanghebbenden hebben een brief ontvangen over herindicatie huishoudelijk hulp. Waarom eigenlijk? Het heeft alles te maken met de Wmo-wetgeving die per 1 januari 2007 van kracht werd.

Vóór 2007 hadden veel klanten al een CIZ-indicatie voor huishoudelijke zorg. De oude klanten konden met die beschikking in 2007 nog zorg krijgen.

Het Rijk heeft bepaald, dat in 2007 alle bestaande klanten die een CIZ-indicatie hadden vóór 31 december 2006, opnieuw geïndiceerd moeten worden. Per 1 januari 2008 hebben we dan alleen te maken met indicaties die volgens de Wmo-normen behandeld worden. Er wordt vanaf
1 januari 2008 alleen hulp verstrekt volgens de Wmo. Het overgangsjaar is voorbij.

Er zijn verschillende groepen die een verschillend aanbod krijgen.

Geen nieuwe indicatie? Dat geldt voor:


· Alle klanten met een indicatie die doorloopt na 2007. Deze groep klanten zal administratief overgezet worden. De klant moet wel toestemming geven. Waarvoor? De gemeente moet bij het CIZ indicatiegegevens opvragen. Dat mag alleen met toestemming van de klant. Als die toestemming er is, wordt de oude indicatie gebruikt voor een nieuwe Wmo-beschikking. Kan dat altijd? Nee, het kan alleen als de klant na 2004 een indicatie heeft ontvangen die ook in 2008 of later nog geldig is.

Wel een nieuwe indicatie? Dat geldt voor:


· Al die mensen uit de vorige groep die weigeren of vergeten hun gegevens af te geven, zodat administratieve omzetting niet kan. Deze groep moet een nieuwe indicatie hebben, wil ze voor zorg in aanmerking komen in 2008.


· De klanten die vóór 2004 een indicatie hebben ontvangen. Deze groep moet opnieuw geïndiceerd worden, omdat het CIZ per 1 januari 2004 anders is gaan indiceren.


· De klanten met een persoonlijk gebonden bugdet (pgb) waarvan de indicatie na 2007 afloopt. Deze groep zal opnieuw geïndiceerd worden.

Belt u voor vragen naar de Wmo-medewerker (tel.: 0113 333164). Voorkom in ieder geval dat u in 2008 geen hulp krijgt!

L.F. Kosten, wethouder Wmo