Gemeente Den Haag

Verlichting fontein Hofvijver wint lichtaward 2007 (12 november) De verlichting van de fontein in de Hofvijver heeft de Lichtaward 2007 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichting). De nieuwe verlichting is zeer energiezuinig, duurzaam en kan oneindig veel kleuren weergeven. Bovendien is het de eerste keer in Nederland dat LED-verlichting onderwater wordt toegepast. De gemeente Den Haag en CityTec hebben de prijs tijdens het Nationale Lichtcongres 2007 op donderdag 8 november in Eindhoven in ontvangst genomen. Wethouder Baldewsingh: De nieuwe verlichting is niet alleen duurzaam en energiezuinig maar is ook fantastisch voor de uitstraling van deze unieke locatie in de Haagse Binnenstad. Directeur CityTec, Van Meer: Dit is de verlichting van de toekomst en een voorbeeld van goede samenwerking tussen de gemeente Den Haag, Philips en CityTec.

Unieke locatie in Haagse Binnenstad krijgt meer kleur De Hofvijver is een unieke locatie in de Haagse Binnenstad. In en rondom de Hofvijver vinden jaarlijks vele evenementen plaats. De fontein in de Hofvijver is eigendom van de gemeente Den Haag en is van april tot oktober in bedrijf. Begin dit jaar is de oude verlichting vervangen door nieuwe LED-verlichting. De gemeente Den Haag kiest altijd voor de meest milieuvriendelijke en energiezuinige armaturen en lampen. Bijkomend voordeel van deze nieuwe verlichting is dat het mogelijk is om de kleur aan te passen aan het evenement. Tijdens de beroemde Haagse KoninginneNach spuit de fontein bijvoorbeeld oranje. Wethouder Rabin Baldewsingh: De toekenning van de NSVV-Lichtaward 2007 voor de verlichting in de Hofvijver is een mooie kroon op een duurzame, energiezuinige en kleurrijke oplossing.

Bijzonder project
De verlichting van de fontein in de Hofvijver is een bijzonder project. Voor de eerste keer in Nederland zijn deze onderwater LEDs toegepast. Het gaat om spotjes waar drie LEDs in zitten die van kleur kunnen wisselen, waardoor er oneindig veel kleuren kunnen worden ingesteld. Deze drie kleine lampjes vervangen telkens één grote spot. Dit levert een enorme energiebesparing op. De lampjes verbruiken samen amper 88 Watt, terwijl de oude lampen goed waren voor 870 Watt! De installatie is ook qua levensduur en onderhoud een uitblinker: de LEDs gaan 50.000 branduren mee, wat is zes keer langer is dan de oude lampen.