Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Jubileum

Ranking the stars: 7 Nederlanders bij meest geciteerde chemici

12 november 2007

In de lijst met 100 meest geciteerde chemici ter wereld van de afgelopen 10 jaar staan 7 Nederlanders. Ton Spek, professor in de kristal- en structuurchemie (Universiteit Utrecht), is het hoogst genoteerd. Daarna volgen Piet Gros (Universiteit Utrecht), Raj Pannu (Universiteit Leiden), Bert Meijer (Technische Universiteit Eindhoven), David Reinhoudt (Universiteit Twente), Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen) en Evert-Jan Baerends (Vrije Universiteit van Amsterdam). Zij zijn werkzaam in drie vakgebieden: supramoleculaire chemie (Meijer, Reinhoudt en Feringa), structuurbiologie/chemie (Spek, Gros en Pannu) en theoretische chemie (Baerends).

Van deze 7 toponderzoekers hebben er 2 eerder de prestigieuze NWO-Spinozapremie in ontvangst mogen nemen (Feringa 2004 en Meijer 2001). Zij kregen deze Nederlandse Nobelprijs voor hun onderzoek aan resp. door licht aangedreven moleculaire motors en supramoleculaire polymere structuren. Samen met Evert-Jan Baerends, theoretisch chemicus, hebben zij op dit moment zitting in het Gebiedsbestuur van NWO Chemische Wetenschappen (CW). Hier vindt de besluitvorming plaats over onder andere de toekenningen van de CW TOP- en ECHO-subsidies (met een omvang van resp. 720.000 euro en 240.000 euro) en de chemische aanvragen in de Vernieuwingsimpuls, gebaseerd op het advies van diverse beoordelingscommissies. Raj Pannu is een Vidi-laureaat, Gros, Meijer, Reinhoudt, Feringa en Baerends ontvingen ieder een of twee TOP-subsidies in de afgelopen jaren.

Top 100

Deze recent gepubliceerde lijst is gebaseerd op The Essential Science IndicatorsSM . Deze indicatoren geven onderzoekers de mogelijkheid om doorlopende, kwantitatieve analyses van onderzoeksprestaties uit te voeren en trends in de wetenschap op te sporen. Met meer dan 11.000 multidisciplinaire artikelen uit geïndexeerde journals over de wereld, biedt dit analytisch instrument data om onderzoekers, wetenschappers, instituten, landen en wetenschappelijke tijdschriften te ranken.

Meer informatie: http://in-cites.com/nobel/2007-che-top100.html

..............................

Noot voor de redactie,