Airtricity ontwikkelt 2e windpark voor Nederlandse kust

12/11/2007 15:04



Airtricity



Airtricity ontwikkelt 2e windpark voor Nederlandse kust

Windpark levert 260.000 huishoudens stroom

Den Haag, 12 november 2007 - Airtricity heeft vandaag bekend gemaakt dat het van het ministerie van Verkeer en Waterstaat exclusiviteit heeft verkregen om op de locatie 'Breeveertien II' een offshore windmolenpark te ontwikkelen. Dit is een belangrijke stap voor het bedrijf om - na het verkrijgen van exclusiviteit voor het 'Westrijn'' windpark - een 2e windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee te ontwikkelen.

Het windpark bestaat uit ongeveer 90 windturbines en heeft een potentiële energiecapaciteit van ongeveer 350 Megawatt (MW), wat voldoende is om ca. 260.000 huishoudens van stroom te voorzien. Hiermee wordt een grote bijdrage geleverd aan de noodzakelijke verduurzaming van de energieproductie in Nederland en aan de doelstelling van Nederland om in 2020, 6000 MW via offshore windparken te produceren.

De locatie 'Breeveertien II' ligt 55 kilometer voor de kust bij IJmuiden en is daarmee vanaf land niet met het blote oog te zien. Daarnaast zijn de waterdiepte en de wind op deze locatie ideaal voor windmolenparken.

Naast de ontwikkeling van het offshore windpark 'Westrijn' (40 kilometer voor de Kust bij Hoek van Holland), is de verwerving van exclusiviteit voor de "Breeveertien II" locatie voor Airtricity een belangrijke stap om definitief toestemming te verkrijgen om het windmolenpark te gaan ontwikkelen. Eerst dienen nog de ingediende milieueffectrapportage (MER) en de vergunningsaanvraag in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) aan een publieke inspraakprocedure te worden onderworpen. Daarnaast zal een onafhankelijke commissie de MER beoordelen. De verwachting is dat in 2012 kan worden begonnen met de aanleg van het park.

Arno Verbeek (Country Manager Nederland, Airtricity): 'Nederland is voor ons een belangrijke markt, daarom zijn wij zeer tevreden met het verkrijgen van exclusiviteit voor de locatie "Breeveertien II".Offshore windparken zijn een schone en duurzame energiebron. Daarnaast draagt het bij aan de leidende rol van Airtricity als ontwikkelaar van offshore windparken.' Eddy O'Connor (CEO, Airtricity): "De ontwikkeling van het 'Breeveertien II' windpark is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het 'Supergrid' project, een Europees offshore energienetwerk waarmee offshore windparken en nationale energienetwerken in Europa met elkaar worden verbonden. Ook zien we er naar uit om ten aanzien van deze projecten samen te werken met de Nederlandse overheid."

Over Airtricity
Airtricity is een in 1999 opgericht bedrijf in duurzame energie, gespecialiseerd in de ontwikkeling, constructie, uitvoer en het lange termijn beheer van windparken op land en in zee. Op dit moment levert Airtricity aan naar schatting ruim 35.000 klanten windenergie in Ierland en Noord-Ierland. Daarnaast worden (offshore) windmolenparken ontwikkeld in o.a. Schotland, Engeland, Duitsland, Portugal en Nederland. Ook ontwikkelt Airtricity het unieke, offshore 'Supergrid' project, waarmee offshore windmolenparken en nationale elektriciteitsnetwerken in Europa - van de Middellandse Zee tot de Oostzee - met elkaar worden verbonden. De ontwikkeling van het 'Supergrid' project komt de leveringszekerheid van energie ('het waait immers altijd ergens'), de bescherming van het milieu en de verdere integratie van een Europese energiemarkt ten goede.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,