KNWV

Nieuwsbericht Motorbootvaren

12-11-2007

Watersportverbond blij met definitieve afschaffing vergunningplicht marifonie

Jarenlang heeft het Watersportverbond bij Agentschap Telecom
aangedrongen op de afschaffing van de vergunningplicht voor het gebruik van de marifoon. Vorige week kregen wij het bericht dat, vooruitlopend op de definitieve beslissing, de afschaffing per 1 februari 2008 een feit is.

Het Watersportverbond is blij met deze toezegging. Het scheelt administratieve rompslomp en kosten ( 53,- marifoon en 26,- voor de radar). Op korte termijn zullen bezitters van een vergunning
schriftelijk bericht krijgen van het Agentschap Telecom.

De marifoon is een belangrijk nautisch communicatiemiddel voor de veiligheid op het water en moet zo toegankelijk mogelijk zijn voor alle vaarweggebruikers. Het aanvragen van een vergunning en de jaarlijkse verlenging brengen voor veel watersporters een behoorlijke administratieve lastendruk met zich mee. Steeds meer watersporters kozen er, ook uit financiële overweging, de afgelopen jaren voor om de marifoon in te ruilen tegen de mobiele telefoon. Het Watersportverbond gaat er vanuit dat met de afschaffing van de vergunningplicht het gebruik van marifoon onder watersporters weer toe gaat nemen.

De huidige vergunningen worden per 1 februari automatisch omgezet in een melding. Watersporters die na 1 februari 2008 bevoegd zijn om een maritieme frequentieruimte te gebruiken hoeven alleen een melding te doen.