Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Icare Groepsondernemingsraad Postbus 90801 T.a.v. J.E.A. Koers, voorzitter 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 900 Telefoon (070) 333 44 44 7940 KE MEPPEL Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 7940KE900

Uw brief D.d. 18 september 2007 Ons kenmerk AV/CAM/07/31332 Datum 12 november 2007

Onderwerp Beloningsbeleid bestuurders in zorg

Geachte mevrouw, mijnheer Koers,

In uw brief van 18 september 2007 vraagt u mij of ik uw Groepsondernemingsraad handvatten kan bieden om op een verantwoorde manier om te gaan met publieke gelden op het gebied van de beloningsstructuur van Raden van Bestuur in zorginstellingen. Ik heb over een antwoord op uw vraag overlegd met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De instellingen waar u over spreekt, vallen namelijk onder haar beleidsverantwoordelijkheid. Mijn antwoord is dan ook mede namens de staatssecretaris van VWS.

Omdat u uw vraag stelt vanuit uw voorzitterschap van de Groepsondernemingsraad van Stichting Icare, zal ik eerst ingaan op de formele positie van de ondernemingsraad bij de beloning van (ondermeer) bestuurders. Zoals u wellicht weet is op 1 september 2006 de Wet op de ondernemingsraden gewijzigd, waarbij twee nieuwe artikelen zijn toegevoegd, te weten 31d en 31e WOR. Als bijlage is een brochure over de Wet Harrewijn (de basis van de wetswijziging van de WOR) opgenomen, hieronder volgt de essentie van de nieuwe artikelen.

Vanaf 1 september 2006 moet de ondernemer de ondernemingsraad minstens één keer per jaar schriftelijk informeren over de beloningsverhoudingen binnen de onderneming. Ook bij voorgenomen tussentijdse wijzigingen in het beloningsbeleid moet de ondernemingsraad zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gesteld door de ondernemer. De gegevens moeten worden aangeleverd per functiegroep van werknemers, voor het bestuur van de onderneming en voor de raad van toezicht. Voor de arbeidsvoorwaardelijke regelingen van de raad van bestuur, de raad van commissarissen of de raad van toezicht kan de ondernemer de gegevens clusteren, maar dit is niet verplicht.

De ondernemingsraad heeft geen formeel advies- of instemmingsrecht op de voorgenomen wijziging in de beloning van bestuurders. Het staat hem echter vrij zijn mening hierover kenbaar te maken aan de raad van commissarissen of de raad van toezicht. Verder kan de

Ons kenmerk AV/CAM/07/31332

ondernemingsraad de informatie over de beloningsverhoudingen gebruiken bij het formuleren van een advies over bedrijfseconomische of organisatorische besluiten.

Ten aanzien van de handvatten waarnaar u vraagt, kan ik u melden dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al sinds de jaren negentig een beleid voert dat gericht is op meer transparantie en meer discipline in het gebruik van de geldende salarisregelingen voor bestuurders. Daarover rapporteert het ministerie inmiddels jaarlijks aan de Tweede Kamer evenals over de inkomensgegevens van bestuurders en toezichthouders van zorginstellingen zoals zij die in hun jaarverslagen verantwoorden. Ik kan u lezing van die rapportages aanbevelen om u te oriënteren op de gang van zaken. U kunt ze downloaden via www.overheid.nl/op onder het dossiernummer 29689 en daarin de nummers 4, 34 en 124.

Verder heeft het Ministerie van VWS de mogelijkheid gecreëerd om de jaarverslagen van de zorginstellingen zelf allemaal in te zien via de website www.jaarverslagenzorg.nl. Daarop vindt u ook meer informatie, zoals circulaires en regelingen die VWS erover heeft laten verschijnen. Ook dat kan u handvatten opleveren om over het onderwerp binnen uw ondernemingsraad praten en er een strategie op te baseren.

Een ander handvat kunt u vinden in de Zorgbrede Governance Code, die de zes branche- organisaties in de zorg, zeg maar de werkgeversverenigingen, hebben opgesteld. Deze code is o.a. te downloaden van de website van Actiz, de brancheorganisatie verpleging, verzorging en zorg thuis. Uit de website van Stichting Icare heb ik begrepen dat ook uw organisatie de code onderschrijft.

In de Zorgbrede Governance Code staan passages over de noodzaak en de plicht om qua bezoldiging van de bestuurders maatschappelijk verantwoord te handelen. Daartoe is toepassing van de salarisregelingen van de koepels van toezichthouders, respectievelijk die van de bestuurders van zorginstellingen, NVTZ en NVZD, in de code opgenomen. Tevens is in de code de verplichting neergelegd om uitleg te geven als die regelingen toch niet zijn toegepast. Uw bestuurder zal u aan kunnen geven welke van de genoemde twee regelingen wordt gehanteerd. Op basis van artikel 31, lid 1, WOR zal de bestuurder u de regeling moeten verstrekken als u daarom verzoekt. Mocht u aanwijzingen hebben dat uw bestuurder de code niet volgt, dan kunt u als belanghebbende klagen bij de Governancecommissie Gezondheidszorg. Deze is ondergebracht bij de stichting Scheidsgerecht Gezondheidszorg in Utrecht (zie www.scheidsgerechtgezondheidszorg.nl).

Tot slot wijs ik u op het advies `Normeren en waarderen', dat op 6 september j.l. is verschenen. Het advies is voor de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgesteld door de commissie-Dijkstal en gaat over de mogelijkheden om de topinkomens van uit publiek middelen gefinancierde instellingen te normeren.
---

Ons kenmerk AV/CAM/07/31332

Binnenkort komt de kabinetsreactie op het advies. Een samenvatting van het advies is als bijlage bijgevoegd, het volledige rapport kunt u onder andere vinden op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (www.minbzk.nl).

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):

- brochure Wet Harrewijn

- Samenvatting advies Normeren en waarderen
c.c.:

- Tweede Kamer, Vaste Commissie SZW


---