Gemeente Alkemade


Gemeenten krijgen controle op alcoholverkoop en -gebruik zelf in de hand 12-11-2007

Alkemade en Jacobswoude zijn door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geselecteerd voor de deelname aan de pilot ´Toezicht op de Drank- en Horecawet´. Tijdens het proefproject dat van 1 januari 2008 tot 31 december 2009 loopt, krijgen de gemeenten de controlebevoegdheden overgedragen van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Dit bekent heel concreet dat twee toezichthouders in gemeenten Alkemade en Jacobswoude de naleving van de wet en de vergunningen in café´s, supermarkten, slijterijen en sportkantines gaan controleren. Een speciaal accent komt te liggen op de leeftijdscontrole van jongeren. Aan personen onder de 16 jaar mag geen bier en wijn verkocht worden. De leeftijdsgrens voor sterke drank (gedistilleerd vanaf 15% alcohol) ligt bij 18 jaar.

Waarom deze pilot
Jongeren drinken de laatste jaren meer en vaker dan tien jaar geleden. Bovendien beginnen ze op steeds jongere leeftijd met drinken. Eén van de manieren om deze problematiek aan te pakken, is een strenge controle op de leeftijdsgrenzen. Op dit moment houdt de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) het toezicht op de Drank- en Horecawet, maar in het Bestuursakkoord Rijk/Vereniging van Nederlandse Gemeenten is afgesproken dat dit toezicht over gedragen wordt aan de gemeenten. Vooruitlopend op de wetswijziging gaat in januari 2008 de pilot ´Toezicht op de Drank- en Horecawet´ (DHW) van start. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport financieren het toezicht en bieden de toezichthouders een vakopleiding tot gemeentelijk toezichthouder Drank- en Horecawet. De rijksoverheid volgt de ervaringen van de gemeenten door middel van beleidsonderzoek. De bedoeling is dat na afloop van de pilot alle gemeenten in Nederland zelf toezicht gaan houden op de verkoop van alcohol.

Alkemade wil alcoholgebruik matigen
Het coalitieprogramma 2006-2008 van Alkemade bevat de taak om over te gaan tot alcoholmatiging. In april van dit jaar is een werkgroep ´Alcoholmatiging´ opgericht. Deze werkgroep bestaat uit beleidsmedewerkers van Jacobswoude, Alkemade, politie en GGD. Op 23 oktober 2007 is door het college van burgemeester en wethouders van Alkemade ingestemd met het projectvoorstel van deze werkgroep om via een actieve integrale aanpak te komen tot een beleidsplan met een geheel van maatregelen.

Preventie kan niet zonder handhaving, beleid en draagvlak functioneren. Huisartsen, maatschappelijk werkers en politie zien dat jongeren steeds meer problemen krijgen door overmatig alcoholgebruik. Zij dringen aan op daadwerkelijke actie. Dat is de reden geweest om de komende tijd extra actief te werken aan voorlichting, handhaving en hulpverlening. Dankzij deelname aan de pilot ´Toezicht op de Drank- en Horecawet´ kan de gemeente gericht gaan controleren op overtredingen.

Met de toezichthouders komen er meer ogen en oren op straat, in de café´s en in de sportkantines. De toezichthouders hebben speciale bevoegdheden als buitengewoon opsporingsambtenaar en mogen dan ook boetes opleggen bij geconstateerde overtredingen.