AutoRai

Peugeot viert LMS-titel na dubbele zege in Sao Paulo

(11/12/2007)
Bij zowel de coureurs als de teams behaalde Peugeot op 10 november jl. de titel in de Le Mans Series na de tweevoudige overwinning in de 1000-mijlsrace op het Interlagos-circuit bij Sao Paulo. De LMS-finale in Brazilië werd voor Team Peugeot Total de tweede dubbelslag van het seizoen, waarin het alle zes LMS-races won met het 908 HDi FAP dieselprototype.

De tweede plaats in de 1000 Milhas Brasil van Pedro Lamy/Stéphane Sarrazin achter teamgenoten Marc Gené/Nicolas Minassian was voldoende voor het Portugees-Franse duo om de rijderstitel in hun voordeel te beslissen.

âWe hebben het eerlijk verdeeld,â zei racewinnaar Minassian, âmet voor beide autoâs elk drie overwinningen.â Maar het lukte beide koppels niet om gelijk te eindigen in puntentotaal. Daarin behielden Lamy en Sarrazin de overhand, al moesten zij er in Brazilië hard voor knokken.

Het begon namelijk slecht voor de 908 HDi FAP met startnummer 8, toen Lamy voor de formatieronde niet van zijn pole position af kwam door een koppelingsprobleem en hij het hele veld aan zich voorbij zag rijden. De Portugees kon daarna gelukkig op gang komen, maar moest achteraan starten. Ten tijde van de eerste tankstop in de 37^e ronde was hij echter al doorgestoten naar de tweede plaats achter de Peugeot nr. 7. Daarmee waren de problemen voor Lamy/Sarrazin nog niet voorbij. In ronde 198 riep de wedstrijdleiding de auto naar de pits, omdat het rechterachterlicht onophoudelijk knipperde. De reparatie kostte drie ronden, maar de nr. 8 behield de tweede positie. In de 236^e ronde meldde Lamy een langzaam leeglopende rechtervoorband en liet alle vier wielen wisselen. En ten slotte, met minder dan veertig ronden te gaan, moest nog een stop worden ingelast om de voorwielophanging te controleren, omdat er vonken van de rechtervoorzijde sprongen. Het bleek loos alarm en Lamy/Sarrazin vervolgden hun weg naar de LMS-titel. Zij liepen twaalf ronden achterstand op de leidende Peugeot-collegaâs op, die een nagenoeg probleemloze race reden.

Na 374 lange ronden en meer dan 1600 racekilometers kwamen beide Peugeots in het donker gebroederlijk zij aan zij over de finishlijn. Pedro Lamy: âHet was voor ons wel een heel avontuurlijke wedstrijd en ik kan nauwelijks geloven dat we de titel binnen hebben.â