Ministerie van Financiën

Kamerbrief over topinkomens

Brief | 12-11-2007 | nr AFP07-809

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk : AFP 2007-00809

Onderwerp : Topinkomens

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het debat dat is gevoerd tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen van 4 oktober jl. met betrekking tot hoge inkomens en excessieve beloningen zijn door verschillende partijen suggesties gedaan. Ik heb u toegezegd hier schriftelijk op te reageren.

Het kabinet luistert goed naar deze signalen en neemt ze ook serieus. Het kabinet neemt dan ook verschillende maatregelen. Zo worden bijvoorbeeld de beloningen in de publieke sector gemaximeerd op het (nieuwe) ministersalaris en buig ik mij over aanpassingen met betrekking tot het bezoldigingsbeleid bij staatsdeelnemingen. Ik zal daarop terugkomen in samenhang met de kabinetsreactie op het rapport Dijkstal. Ook ontvangt Uw Kamer rondom het verschijnen van voorliggende brief een kabinetsreactie op het advies van de Commissie Dijkstal inzake topbeloningen bij privaatrechtelijke zbo's. Verder is in het zojuist in werking getreden Besluit openbare biedingen opgenomen dat eventuele vergoedingen aan bestuurders en commissarissen van de doelvennootschap en/of van de bieder die bij gestanddoening van het bod zullen aftreden in het biedingsbericht moeten worden vermeld. Ten slotte is er een wetsvoorstel in voorbereiding dat de ondernemingsraad adviesrecht zal geven ten aanzien van het beloningsbeleid.

Overigens zal medio december het rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance (Commissie Frijns) verschijnen, waarin onder andere wordt ingegaan op de verhouding tussen prestatie en beloning. Het kabinet zal de aanbevelingen van de Commissie Frijns begin 2008 van een kabinetsreactie voorzien.

Zoals genoemd zijn er tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen verschillende suggesties gedaan. De meeste heb ik tijdens het debat al van commentaar voorzien, maar ik ben u nog wel nadere informatie verschuldigd over enkele voorstellen van de SP en het CDA. Zo stelt de SP voor het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers (30%-regeling) in te perken en de aftrekbaarheid van de kosten van het salaris in de vennootschapsbelasting te beperken. Het CDA stelt beperking voor van gouden handdrukken, de aftrekbaarheid van backservice en inhaalstortingen, middelloon toe te passen in plaats van eindloon en extreme bonussen te belasten. Dit zijn creatieve ideeën, maar gaan gepaard met nadelen.

De suggesties van de SP leiden vooral tot een verslechtering van het vestigingsklimaat. Bovendien geldt voor het voorstel om de aftrekbaarheid van de kosten van het salaris in de vennootschapsbelasting te beperken dat deze weinig gericht is en alleen ziet op belastingplichtige vennootschappen.

De voorstellen van het CDA zien in eerste instantie alleen op beursgenoteerde ondernemingen waardoor de effectiviteit beperkt is. Bovendien raken de door het CDA voorgestelde maatregelen tot beperking van de backservice en toepassing van het middelloonstelsel in plaats van het eindloonstelsel alle inkomensgroepen en niet alleen de hogere inkomens. Het voorstel van het CDA om gouden handdrukken te beperken en extreme bonussen te belasten spreekt mij meer aan. Deze maatregel sluit goed aan bij de onvrede over de excessieve beloningen die sommige (falende) bestuurders ontvangen. Overigens bestaat door deze vormgeving, net als bij andere maatregelen die aangrijpen bij een bepaald soort specifieke beloning, de mogelijkheid dat de maatregel wordt ontgaan, bijvoorbeeld door het omzetten van een variabele beloning in een vaste beloning. Daarnaast kunnen ook ontslaguitkeringen onder de heffing vallen voor werknemers met een lager loon en ook bonussen die worden toegerekend aan werknemers in bepaalde sectoren die geen 'topbeloning' ontvangen.

Teneinde voorgaande van een definitief oordeel te kunnen voorzien dien ik nadere gegevens, relevante data en mogelijke uitwerkingen te bestuderen, ook met het oog op de budgettaire consequenties. Ik zal u hierover zo spoedig mogelijk informeren.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos
Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer
Bijlage | 12-11-2007 | PDF bestand, 19.0 kb http://nl.sitestat.com/mvf/minfin/s?pdf.actueel.kamerstukken.2007.11.afp07-809&ns_type=pdf&ns_url=http://www.minfin.nl/binaries/minfin/assets/pdf/actueel/kamerstukken/2007/11/afp07-809.pdf