Gemeente Deventer

aspecten van de herstructurering

Veel aandacht gevraagd voor de sociale aspecten van de herstructurering

Maatschappelijke partners discussiëren op de woonconferentie over toekomstig woonbeleid van Deventer

Op 9 november is op de woonconferentie gediscussieerd over onderwerpen die te maken hebben de actualisatie van de Woonvisie 2008 - 2018. Zo kwamen zaken aan de orde als het tempo van de stads- en dorpsuitbreiding en de herstructurering, de afstemming van bouwprogramma op woningbehoefte en de rol van de corporaties en de gemeente.

De maatschappelijke partners - vertegenwoordigers van welzijns- en zorginstellingen, huurders, makelaardij en woonconsumenten - vroegen vooral aandacht voor de sociale kant van het herstructureringsproces: niet alleen investeren in nieuwe woningen, maar vooral ook aandacht voor de mensen op het gebied van welzijn, zorg en werk.

Een belangrijk punt is ook de beschikbaarheid en bereikbaarheid van woningen voor alle woningzoekenden, ook zij die een kwetsbare positie hebben op de woningmarkt zoals verstandelijk gehandicapten. Keuzevrijheid is daarbij leidend: een woningzoekende zou zelf moeten kunnen bepalen of hij gezien zijn omstandigheden een woning koopt of huurt.

Ook werd de suggestie gedaan voor flexibele huurprijzen: naar mate je meer verdient zul je een hoger bedrag aan huur moeten betalen. Voor de dorpen in de gemeente Deventer werd gepleit voor een woningbouwprogramma dat voorziet in de vraag vanuit het buitengebied en de dorpen. Daarbij dient er vooral aandacht te zijn voor starters op de woningmarkt en ouderen.

Om realisatie van het ambitieuze woningbouwprogramma mogelijk te maken werd aangedongen op een hechte samenwerking tussen corporaties, gemeente en andere instellingen.

Actualisatie Woonvisie
Het woonbeleid van Deventer is toe aan een actuele versie. In de geactualiseerde woonvisie geeft de gemeente haar kwantitatieve en kwalitatieve woningbouwprogramma voor de middellange termijn aan. Deze actuele woonvisie moet uitmonden in concrete en definitieve afspraken met alle woningcorporaties in de gemeente.

Publicatiedatum: 12-11-2007
foto van veel ramen

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 12 november 2007