Gemeente Zoetermeer

Gemeenteraad Zoetermeer akkoord met begroting

De begroting 2008-2011 van de gemeente Zoetermeer is donderdagavond door de gemeenteraad aangenomen. Aan het einde van de vergadering werd een verzamelamendement door alle fracties behalve de SP goedgekeurd. Er is een miljoen euro gereserveerd voor knelpunten. Het gaat onder meer om extra geld voor het Wmo-loket, het eerder aanleggen van kunstgrasvelden, hartdefibrillatoren, Wijk en Agent Samen (WAS), evenementen en een jeugdconferentie. Er is geld vrijgemaakt om de lastenstijgingen van zowel burgers als bedrijven te matigen. Het OZB-tarief voor woningen gaat met 1,5% naar beneden.

Zowel de gemeenteraad als het college van Zoetermeer hebben grote zorgen over de WMO. De gemeenteraad vindt het uiterst belangrijk dat bewoners zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van het Wmo-loket. Daarom gaat dit loket in de publiekshal van het Stadhuis ook 's middags open zonder dat er van tevoren een afspraak gemaakt hoeft te worden. Daarnaast zal alle publieksinformatie veel makkelijker te lezen zijn en voor iedereen te begrijpen.

Op het gebied van sport zullen de al geplande kunstgrasvelden versneld worden aangelegd en zal het college met een voorstel komen voor de aanpak van de lange wachtlijsten bij sportverenigingen. Ook gaat de gemeente er alles aan doen een groot, liefst internationaal, sportevenement binnen te halen. Bij de bouw van de stadsboerderij in Oosterheem wordt extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor mindervaliden. Samen met de wijkbewoners wordt bekeken hoe groot de problemen door overlastgevende jongerengroepen zijn en wat hieraan gedaan kan worden. Om alcohol- en drugsgebruik door jongeren te ontmoedigen komen er preventielessen op scholen.

De groep vrijwilligers die samen met de politie de veiligheid in de wijken ondersteunen, krijgen betere ondersteuning in de vorm van zaklampen en mobilofoons. Het actieplan Sociale cohesie, om bewoners meer bij hun omgeving te betrekken, krijgt extra geld. Er komt een gemeentelijke opruimdag waar alle wijken aan mee zullen doen en er worden meer materialen beschikbaar gesteld waarmee bewoners hun eigen omgeving schoon kunnen houden. ZoetermeerFM krijgt geld om een Zoetermeersoap te maken zodat bewoners op een leuk manier kunnen zien wat allemaal in hun gemeente gebeurt. Ook wordt er extra geïnvesteerd in een jeugdconferentie voor iedereen die met jeugd te maken. Een inkomensbrigade gaat niet alleen voorlichting geven over inkomensondersteunende voorzieningen, maar ook informatie geven over hoe gezinnen hun inkomen kunnen vergroten.

Er wordt onderzocht of het openbaar vervoer in Zoetermeer voor bepaalde doelgroepen gratis kan en of RandstadRail in het weekend ook 's nachts kan gaan rijden. Zoetermeerders die nu bij DSW (sociale werkplaats) werken krijgen meer kans om binnen de gemeente aan het werk te kunnen.