Gemeente Gemert-Bakel

Cleefs Wit

Onderhoud aan bomen, bossen, paden Cleefs Wit


-------------PERSBERICHT----------------

In de bossen, lanen en singels op landgoed Cleefswit te Elsendorp wordt van oktober tot en met december van dit jaar hard gewerkt.

Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma RNLE Cleefswit en De Sijp. Dit programma is in het kader van de reconstructie van het landelijk gebied tot stand gekomen. Er is onderzocht hoe de diverse functies van beide landgoederen op een hoger peil gebracht kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld gekeken naar de bedrijfsvoering van de boeren op de landgoederen maar ook naar de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden. Resultaat hiervan is een inrichtingskaart met maatregelen.

De maatregelen die momenteel worden uitgevoerd zijn gericht op het herstellen en versterken van de natuur,- cultuurhistorische- en landschappelijke waarden. Zo worden er bijvoorbeeld bosranden gemaakt. Dit betekend dat in de randzones geleidelijke, natuurlijke overgangen worden gemaakt tussen het bos en de aangrenzende percelen. Dit gebeurd door in de huidige strakke bosgrenzen open plekken te maken door hier bomen te kappen. Vervolgens worden deze plekken ingeplant met struikvormers, de zogenaamde mantelvegetatie. Aan de buitenste randen kan er een kruidenrijke vegetatie ontstaan, de zogenaamde zoomvegetatie. Dit soort bosranden zijn zeer belangrijk voor o.a. vlinders en andere ongewervelde dieren. Kleine zangvogels broeden in de mantelzone en eten de insecten die er leven. Maar ook amfibieën en reptielen gebruiken de bosrand als leefgebied.

Ook wordt de zeer kenmerkende hoofdlaan op het landgoed aangepakt. Deze bestaat voor het eerste gedeelte uit prachtige rode beuken. In dit gedeelte zal onderhoud plaatsvinden door de bomen op te snoeien en het dode hout eruit te verwijderen. Het achterste gedeelte van de laan bestaat voornamelijk uit Amerikaanse eiken. Dit gedeelte van de laan is in slechte staat. Veel bomen vertonen houtrot en de laan is door natuurlijke bosopslag minder herkenbaar geworden. Een bijkomend effect is dat er vanuit dit gedeelte van de laan momenteel veel eikels van de Amerikaanse eiken in de bosopstanden terecht komen. Dit is een ongewenst effect omdat deze eikels uitgroeien tot jonge boompjes die de eigenschap bezitten om de jonge boompjes die hier van nature thuishoren te overgroeien. De gewenste bosontwikkeling wordt daardoor belemmert.

Dit gedeelte van de laan wordt momenteel gekapt waarna deze opnieuw wordt ingeplant. Dat zal gebeuren met rode beuk om zo goed aan te sluiten op het voorste gedeelte van de laan.

Tevens zal er een picknickset en een informatiepaneel geplaatst worden. Op dit paneel zal een stukje cultuurhistorie van het landgoed worden toegelicht. Wist u bijvoorbeeld dat rond 1900 de Gemertse Peel nog een onafzienbare kale vlakte was die vrijwel nergens beschutting bood. Van oudsher liepen al wel enige zandsporen door dit gebied, maar in 1778 werd besloten tot een betere verbinding en ging men over tot de aanleg van een bebakende dijk. Deze liep vanaf de Barrière (het tegenwoordige Pelgrimrust) tot aan de Peelkant onder St. Anthonis. Om de 800 à 1000 meter werd een baken geplaatst, veertien in totaal, waarop de reizigers zich konden oriënteren. Op het landgoed Cleefswit zijn nu nog stukken aan te wijzen die vroeger deel uitmaakten van de Bebakende Dijk.

De Maatschappij van Welstand is eigenaar van het landgoed. Bosgroep Zuid Nederland voert, in opdracht van de Maatschappij, het beheer over het Landgoed Cleefswit en verzorgt dus ook de planvorming van de maatregelen en regelt de uitvoering van de werkzaamheden.

De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt middels een bijdrage uit Pilots landschapsverbetering 2006/2007 van de Provincie Noord-Brabant.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bosgroep Zuid Nederland, dhr. ing. D. Lau, tel. 040-2066360.