Platform Biologica
Minder eczeem door biologische zuivel
12 november
Kinderen hebben ruim 30% minder kans op eczeem, als ze in hun eerste
twee levensjaren overwegend biologische zuivel eten. Dit blijkt uit
het omvangrijke KOALA-onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in
het vooraanstaande British Journal of Nutrition. Het is de eerste maal
dat een direct wetenschappelijk verband is gelegd tussen biologische
voeding en menselijke gezondheid: een doorbraak.
Het KOALA-onderzoek kijkt naar de relaties tussen de gezondheid van
jonge kinderen en hun genetische aanleg of levensstijl. De
Universiteit van Maastricht en het Louis Bolk Instituut volgen hierbij
2764 moeders met kind vanaf de zwangerschap. Voor andere biologische
productgroepen, zoals vlees, eieren, graan en groenten, werd na twee
jaar nog geen duidelijk effect gevonden. De onderzoekers verwachten
dat effecten van voeding duidelijker zichtbaar worden naarmate de
kinderen ouder worden.
De publicatie van uitkomsten van het onderzoek in het vooraanstaande
British Journal of Nutrition betekent dat er voor de eerste maal een
direct verband is aangetoond tussen biologische voeding en menselijke
gezondheid, dat wetenschappelijk is geaccepteerd. Eerder werden wel
verhoogde gehaltes aan gezondheidsbevorderende stoffen aangetoond,
zoals vitaminen en CLA's; maar daarmee was, strikt gesproken, nog geen
feitelijk effect op de gezondheid bewezen. Nu dus wel.
Het beschermende effect van biologische melk op eczeemklachten kan
mogelijk verklaard worden door de hogere concentraties geconjugeerd
linolzuur (CLA) in biologische melk. Uit eerdere gegevens van het
KOALA-onderzoek blijkt dat moeders ook een verhoogde hoeveelheid CLA
in hun moedermelk hebben als zij veel biozuivel en -vlees eten.
Moeders die biologisch eten, geven dus gezondere moedermelk. Meer
informatie van het Louis Bolk Instituut over het onderzoek staat op
www.biologische.org.
Wilt u het werk van Biologica steunen? Word dan donateur.