Gemeente Rotterdam

Rotterdam mag zich van het Europees Jeugdforum in 2009 jongerenhoofdstad van Europa noemen. Dat heeft de koepelorganisatie van Europese jongerenorganisaties zaterdagavond in Brussel besloten.

Een resolutie opgesteld door jongerenvertegenwoordigers van de Nederlandse Nationale Jeugdraad is zaterdag met grote meerderheid door de algemene vergadering van het Europees Jeugdforum aangenomen.

Investeren in jongeren
Investeren in jongeren is investeren in de toekomst, en dat geldt zeker in Rotterdam: Rotterdam is namelijk de jongste stad van Nederland. Bijna een derde van de bevolking is jonger dan 28 jaar. Om die reden heeft het college van b en w Rotterdam in 2009 uitgeroepen tot Europese Jongerenhoofdstad.

"Maar", zegt burgemeester Ivo Opstelten, "je kunt als stad pas echt een jongerenhoofdstad zijn, als de jongeren zelf je die titel geven". Om die reden vroeg Opstelten het Europese Jeugdforum onlangs Rotterdam officieel te erkennen als Jongerenhoofdstad. De Nationale Jeugdraad, die Nederlandse jongeren en jongerenorganisaties in het Europese Jeugdforum vertegenwoordigt, heeft vervolgens de resolutie ingediend op de algemene vergadering van het Europese Jeugdforum.

Foto: Yvette van der Merwe / Rotterdam Jongerenhoofdstad 2008 Voor, door en met jongeren
Wethouder Orhan Kaya (Cultuur en Participatie), die vanuit het College Rotterdam Jongerenhoofdstad 2009 coördineert, is blij met de erkenning. "Omdat we geloven dat een jaar voor jongeren alleen succesvol kan zijn als jongeren niet alleen vóór maar ook achter de schermen de hoofdrol spelen. Het motto is 'voor, door en met jongeren'. Daarom is erkenning door de Europese jongerenvertegenwoordigers zelf ook zo belangrijk voor ons. De jongerenvertegenwoordigers zeggen hiermee eigenlijk dat Rotterdam hiermee de goede aanpak kiest."

Zes thema's
De stichting Rotterdam European Youth Capital (REYC) zal de komende tijd 2009 verder gaan vormgeven. Jongeren zelf zullen voor een belangrijk deel bepalen wat er moet gebeuren. Programmadirecteur Henca Maduro, die in de aanloop naar de algemene vergadering in Brussel de lobby voor REYC voerde: "We hebben de afgelopen maanden Jongerenpanels samengesteld. Ik durf te stellen dat daarin elke Rotterdamse jongere vertegenwoordigd is. Die Jongerenpanels hebben bepaald welke thema's in 2009 centraal staan: werken en ondernemen, kunst, cultuur en lifestyle, sport, leren en stage, wonen en leefomgeving, en levensbeschouwing en ontmoeting."

Volgens de Europese jongerenvertegenwoordigers onderscheidt Rotterdam zich hiermee van andere initiatieven. Indiener van de resolutie in Brussel, Rogier Elshout van de Nationale Jeugdraad: "Jeugdbeleid is vaak beperkt tot jongeren met problemen en jongeren wordt vaak niet gevraagd wat ze ervan vinden. Een stad moet zich echt onderscheiden op onderwerpen die jongeren belangrijk vinden."

Rotterdam wil met Jongerenhoofdstad een nieuwe traditie starten. Veel Europese steden tonen belangstelling voor het initiatief. Rotterdam voert ook een lobby in Brussel om officiële erkenning door de Europese Commissie. Tijdens de "Europe for Citizens Forum 2007: Together for Intercultural Dialogue" op 8 november in Brussel heeft Eurocommissaris Jan Figel, verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugd en Cultuur, in de afsluitende persconferentie zijn steun betuigd aan Rotterdam. Hij wil snel met burgemeester Opstelten om de tafel om het concept van Europese Jongerenhoofdstad verder vorm te geven.

Nog goede ideëen voor het Jongerenjaar of meer weten? Kijk op de site van het REYC

Bron: Bestuursdienst, 12-11-2007