SGP


08 - 11 - 07 | Nog een gat in de Winkeltijdenwet

De SGP vermoedt dat er nóg een gat in de Winkeltijdenwet zit. In vragen aan de regering wijst SGP-kamerlid Van der Vlies erop dat in de gemeente Apeldoorn een supermarkt nu probeert om alle 52 zondagavonden open te gaan. Voor een supermarkt die ook op werkdagen overdag open is, is dat zo goed als zeker in strijd met de Winkeltijdenwet. Van der Vlies wil dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken zich over deze mogelijke wetsontduiking buigt en indien nodig dit gat in de wet dicht.

---

----------

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de Minister van Economische Zaken over winkelopenstelling op zondag in Apeldoorn

8 november 2007


1 Bent u bekend met het bericht dat een supermarkt in Apeldoorn een ontheffing heeft aangevraagd om 52 zondagavonden per jaar open te zijn? Wat is uw oordeel over een dergelijke openstelling?


2 Bent u met ons van mening dat een dergelijke openstelling op elke zondagavond voor een supermarkt die ook op werkdagen overdag open is, in strijd is met de hoofdregel in de Winkeltijdenwet dat winkels op zondag gesloten zijn?


3 Bent u van mening dat een dergelijke openstelling moet worden gezien als een ontduiking van de wettelijke regel om maximaal 12 zondagen per jaar open te zijn?


4 In hoeverre is naar uw mening gebruikmaking van deze mogelijkheid in Apeldoorn in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever bij de behandeling van de Winkeltijdenwet in 1996?


5 Zijn er op dit moment wettelijke verhinderingen voor (toepassing van) een verordening als in Apeldoorn? Zo ja, bent u dan bereid om maatregelen te treffen tegen dit onderdeel van deze verordening?


6 Zo niet, bent u met ons van mening dat gebruikmaking van deze mogelijkheid in meer gemeenten zal leiden tot een ongewenste uitbreiding van winkelopenstelling op zondag en tevens tot aantasting van de door de hoofdregel in de wet beoogde zondagsrust?


7 Hoe oordeelt u over een dergelijke uitbreiding in het licht van de sociale gevolgen voor werknemers en kleine ondernemers?


8 Indien er geen wettelijke verhinderingen zijn, bent u dan bereid om in de voorgenomen wijziging van de Winkeltijdenwet tevens een bepaling op te nemen die een einde maakt aan deze mogelijkheid om het verbod op zondagsopenstelling te ontduiken? Zo niet, waarom niet?


---

----------

âApeldoornse supers willen open op zondagâ, Reformatorisch Dagblad, 6 november 2007.
Kamerstukken II, 2007-2008, 31200 XIII, nr. 3.

Nog een gat in de Winkeltijdenwet