SGP


12 - 11 - 07 | Defensie is geen ontwikkelingshulp

Defensie moet structureel meer geld krijgen. Dat zei SGP-kamerlid Van de Staaij in het overleg
met de regering over het defensiematerieel. Mooi dat Nederlandse militairen zich inzetten voor
wederopbouw en andere nuttige doelen, de eerste en belangrijkste taak van de krijgsmacht is
om, indien nodig, op te kunnen treden. Om dat goed te kunnen doen moet er voldoende materieel
aanwezig zijn. Wat er nu gebeurt, botst daarmee. Bestaande wapensystemen worden afgeschaft
en de broodnodige aanschaf van nieuw materieel wordt uit- of afgesteld.


---

----------

WGO Defensiematerieel
12 mei 2007
Van der Staaij

Instrument van Ontwikkelingssamenwerking?

Voorzitter. Het is van tweeën één. de minister rekent wereldwijd op een aantal vreedzame decennia. de minister heeft de intentie om de Nederlandse krijgsmacht in de toekomst buÃten grote militaire conflicten te houden. Dit is de basale vraag die de nu gepresenteerde plannen oproept: wil Nederland een volwaardige krijgsmacht hebben, die wereldwijd op professionele wijze is in te zetten of niet? Is Defensie op weg om louter een instrument van Ontwikkelingssamenwerking te worden? Gaat de minister niet voorbij aan onze militaire verplichtingen aan de NAVO en de EU â ook voor operaties hoog in het geweldsspectrum?

Er wordt drastisch gesneden in de meest moderne wapensystemen. Als dieptepunt noem ik het afstoten van de 28 moderne Leopardtanks. Tanks spelen in de toekomst geen grote rol meer, zo wordt beweerd. Waarom nemen onze bondgenoten ze dan zo gretig over? Bijvoorbeeld in Afghanistan zouden deze tanks â onkwetsbaar voor de daar gebruikte bermbommen â een goede rol kunnen spelen. Zie de Canadezen.

Ik noem tevens het afstoten van de moderne pantserhouwitsers, die momenteel een belangrijke rol spelen in Afghanistan. Pure kapitaalvernietiging.

Er wordt voorts afgezien van broodnodige versterkingen, bijvoorbeeld op het gebied van de luchtgrondwaarneming en onbemande waarnemingstoestellen (afblazen Male UAV-project, evt. motie). Daarnaast, om het rijtje niet langer te maken, worden vele projecten âgefaseerdâ. Haags jargon voor uitstel.

Overigens steunen wij de beoogde opwaardering van de precisiewapens voor F16âs. Wij achten deze plannen beduidend beter dan de eerdere plannen voor de Tactom op de verschillende fregatten.

Uit de nu voorliggende plannen blijkt hoe noodzakelijk het is om een bepaald vast percentage van het nationaal inkomen te besteden aan Defensie. De NAVO-richtlijn gaat uit van 2% van het nationaal inkomen voor Defensie. Dat betekent een forse verhoging van het budget, maar het is zeker denkbaar om daar naar toe te groeien. Indien Nederland een hoogwaardige bijdrage wil blijven leveren in NAVO-verband is dit het perspectief. Waarom voor OS wel en voor Defensie niet? Het gaat er om een mechanisme te hebben waardoor Defensie structureel kan rekenen op een volwaardig budget, passend bij haar ambities. De minister heeft hieromtrent recent al iets opgeworpen. Ik roep hem op om deze plannen verder door te zetten. Doorgaan op de huidige wijze is vragen om ongelukken. De uitholling is al te ver doorgeschoten. Onze krijgsmacht mag niet leger worden.

Defensie is geen ontwikkelingshulp