Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Geen extra belasting op alternatieve geneeswijzen

Een aantal lidorganisaties heeft bij de CG-Raad aan de bel getrokken over een nieuwe belastingmaatregel. De maatregel maakt alle alternatieve behandelwijzen vanaf 2008 aanzienlijk duurder. De gebruiker moet voortaan BTW over de behandeling betalen. Zelfs wanneer bijvoorbeeld een reguliere huisarts een homeopathisch geneesmiddel voorschrijft. De CG-Raad tekent, samen met een aantal lidorganisaties en artsenorganisaties protest aan bij de politiek. De CG-Raad ziet geen aanleiding voor aanpassing van wetgeving, die ook nog eens chronisch zieken in de portemonnee treft.

Tot voor kort waren alle gekwalificeerde beroepsbeoefenaren in de zorg vrijgesteld van BTW-heffingen. Deze zorgverleners (artsen, therapeuten, specialisten) staan in Nederland allemaal geregistreerd in het BIG register (BIG = Beroepen In de Gezondheidszorg). De wet BIG maakt geen onderscheid tussen reguliere artsen en artsen die volgens alternatieve methoden te werk gaan. Europese regelgeving schrijft nu voor dat vrijstelling van BTW alleen opgaat voor gekwalificeerde beroepsbeoefenaren die werken aan genezing of het in stand houden van de gezondheid.

Uitleg Belastingdienst

De Belastingdienst legt deze Europese regel uit door vrijstelling van BTW-heffingen niet langer van toepassing te verklaren op artsen die alternatieve geneeswijzen hanteren. De ervaring van veel groepen chronisch zieken leert dat alternatieve geneeswijzen een positieve werking hebben. De CG-Raad denkt zelfs dat deze aanpassing in de belastingwetgeving helemaal niet nodig is. Het Europese Hof heeft al uitgesproken dat Nederland mag vasthouden aan een verwijzing naar het BIG register, waar ook de alternatief werkende artsen in staan. Deze registratie biedt voldoende garanties voor kwalificaties: het gaat hier zeker niet om ongekwalificeerde zorghobbyisten of kwakzalvers. De BIG registratie voldoet volgens het Europese Hof aan alle voorwaarden voor medische diensten die gericht zijn op genezing of de instandhouding van gezondheid.

(Geplaatst: 12 november 2007)

---