NIBUD Persbericht

Meerkosten ziekte of handicap ruim 2500 euro

Iemand met een chronische ziekte of handicap geeft per jaar gemiddeld 2500 euro extra uit. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud heeft gedaan in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad.

Groot deel van huishoudens komt niet rond
Ruim duizend mensen met veel voorkomende aandoeningen en beperkingen hebben aan het onderzoek meegedaan. Driekwart van de betrokken huishoudens heeft meerkosten ten gevolge van de ziekte of handicap. Bij een meerderjarige zieke of gehandicapte bedragen die meerkosten gemiddeld 2.496 euro per jaar. Bij een minderjarige 2076 euro. Het bijzondere van het onderzoek is dat er voor het eerst naar de volle breedte van de meerkosten is gekeken. Zoals: (niet-vergoede) ziektekosten, vrijetijdsbesteding, levensonderhoud, onderhoud huis en vervoer. Verder is ook naar het besteedbaar inkomen gevraagd. 46% van de huishoudens komt niet rond. Ze spreken spaargeld aan of maken schulden.

lees verder Het totale rapport kunt u bekijken op de internetsite van de CG-Raad: www.cg-raad.nl.

Advies: maak aanspraak op inkomensondersteuning Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek adviseert het Nibud mensen die meerkosten hebben in verband met chronische ziekte aanspraak te maken op ondersteuning. Hieronder staan een aantal punten die hierbij kunnen helpen:
Als u kosten maakt voor ziekte, medicijnen of hulpmiddelen dan kan het zijn dat u deze buitengewone uitgaven kunt aftrekken van de belasting. Meer informatie kunt u vinden op deze internetsite of op de internetsite van de Belastingdienst.
Als u uitgaven in verband met zorg niet kunt betalen, dan kunt u kijken of de gemeente u kunt ondersteunen. Veel gemeenten kennen regelingen die chronisch zieken tegemoetkomen in extra kosten in verband met ziekte. Kijk ook op www.berekenuwrecht.nl Veel ouderen hebben extra zorg nodig, maar willen toch zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. De Geldwijzer Op leeftijd behandelt onderwerpen als wonen, zorg, vervoer, administratie, klussen in huis laten doen, erfenis en schenkingen, en overlijden. Het boek staat boordevol tips, informatie over regelgeving en adviezen met de meest actuele bedragen.
Het blijkt dat mede door de extra uitgaven aan zorg veel mensen moeite hebben met rondkomen. Om op een snelle en simpele wijze overzicht van de financiële situatie te krijgen biedt het Nibud het Persoonlijk Budgetadvies aan. Wie precies wil weten waar zijn geld blijft moet echt in zijn financiële situatie duiken. Het boek Begroten uit de reeks Waar blijft het Geld, kan u hierbij helpen of de digitale Geldmanager van het Nibud.
Om medewerkers van sociale diensten te ondersteunen bij het nemen van beslissingen over bedragen die redelijk zijn als vergoeding voor uitgaven in verband met ziekte heeft het Nibud de Prijzengids en het Budgethandboek.

Vragen over het onderzoek?
Met vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de CG-Raad.