Vereniging Natuurmonumenten


START OPKNAPBEURT LOS HOES IN BUURSERZAND
11-11-2007

Renovatie
Natuurmonumenten is gestart met de opknapbeurt van het boerderijtje Bommelas in natuurgebied Buurserzand. Daarna volgt de markante schuur op Erve't Markslag in het Witte Veen. Uit een rapport van de Monumentenwacht bleek dat van beide gebouwen het hout- en metselwerk, de dakconstructie en delen van het binnenwerk moeten worden gerenoveerd. De gespecialiseerde aannemer Poel uit Den Ham hoopt eind december klaar te zijn. Natuurmonumenten verzekert dat straks nog vele generaties kunnen blijven genieten van deze bijzondere stukjes cultuurhistorie. De totale kosten van het werk bedragen 75.000 Euro. Uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ontvangt Natuurmonumenten een bijdrage van 26.500 Euro. De Provincie Overijssel subsidieert met een bedrag van 10.000 Euro. De rest van de kosten betaalt de natuurorganisatie zelf.

Rijksmonument
Natuurmonumenten is gestart met de opknapbeurt van het boerderijtje Bommelas in natuurgebied Buurserzand Markante schuur Erve 't Markslag in het Witte Veen bij Buurse bestaat uit een voormalige boerderij en woonhuis. Beide worden door Natuurmonumenten verhuurd. De bijbehorende schuur gebruikt Natuurmonumenten zelf, als opslagruimte voor machines, hooi e.d. Het bouwjaar van de schuur is niet precies bekend, maar vermoedelijk ligt dat rond 1830. De gebinten dateren uit de 18de eeuw, wat erop wijst dat het gebouw mogelijk eerst elders heeft gestaan. Natuurmonumenten wil de schuur weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat herstellen.

Wandelroutes
Bezoekers van Buurserzand en Witte Veen kunnen straks genieten van het resultaat van de opknapbeurt. De Bommelas ligt aan de gele wandelroute van zes kilometer. Deze kan worden gevolgd vanaf de beide parkeerplaatsen aan de Stendermolenweg. Erve `t Markslag ligt aan de Markslagweg nummer 7. De blauwe wandelroute (acht kilometer) vanaf restaurant Haarmühle loopt hierlangs. Beide routes zijn te downloaden op www.natuurmonumenten.nl.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Rob Meulenbroek, boswachter Zuid-Twente, telefoon 053 428 15 27 of 06 54 98 53 16.