Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Onderhoud Bekinkbaan (12-11-2007)

Burgemeester & Wethouders hebben de Gemeenteraad een memo gestuurd over het onderhoud van de Bekinkbaan in Meppel:

"In onze brief aan de fractie van de ChristenUnie van 12 september 2007 gaven wij, in antwoord op vragen van de fractie, aan dat wij in overleg met een externe partij werkten aan de voorbereiding van onderhoud aan de Bekinkbaan. Tevens gaven wij aan dat de externe partij had toegezegd dat deze het werk voor het einde van week 50 zou kunnen afronden.

Nadere beschouwing leert dat het werk dit jaar niet kan worden afgerond. De werkzaamheden aan de voegen in betonconstructie vergen namelijk volledige afsluiting van de Bekinkbaan. Een afsluiting van de Bekinkbaan zal, rekening houdend met de in dit seizoen te verwachten weersomstandigheden, al snel 2 weken gaan duren.

Een dergelijke lange afsluiting in een periode van minder goede weersomstandigheden en korte dagen zorgt naar onze mening voor een niet acceptabele bereikbaarheid van het Centrum, Oosterboer en het Ziekenhuis.
Fietsen is in dit jaargetijde nauwelijks een alternatief, zodat gerekend dient te worden met een groot aanbod aan autoverkeer. Een dergelijk groot aanbod in de ochtend- en avondspits afwikkelen via de A32 is naar onze mening niet mogelijk.

Voeg daarbij de extra drukte die voor Sint Nicolaas en Kerstmis is te verwachten en de kans dat door slecht weer de werkzaamheden vertraging oplopen, dan vinden wij het niet verantwoord de werkzaamheden nog dit jaar uit te voeren.
Uitstel tot het voorjaar levert bovendien als voordeel op dat de kwaliteit van het werk bij gunstiger omstandigheden ook beter zal zijn, zodat nawerk en voortijdig onderhoud kunnen worden voorkomen.

Zoals bekend zijn begin 2008 werkzaamheden te verwachten nabij de afslagen Meppel Zuid en Meppel Noord van de A32. Daarom hebben wij onze overwegingen besproken met de uitvoerders, met de Provincie Drenthe, Rijkswaterstaat, de Provincie Overijssel en de Gemeente Staphorst. Resultaat van die gesprekken is dat wij er op dit moment van uitgaan dat de werkzaamheden aan de Bekinkbaan in de loop van april plaats kunnen vinden. Dat past ook in de planning van werkzaamheden van de Gemeente Meppel.

Daarmee kan overlast voor het verkeer worden beperkt. Overigens hebben we onze overwegingen ook gedeeld met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en met organisatoren van evenementen, zodat we vroegtijdig in overleg kunnen treden over maatregelen om alle belangen zoveel mogelijk met elkaar in overeenstemming te brengen.

Tot de uitvoering van het onderhoud zullen we uiteraard alles in het werk stellen om de Bekinkbaan in zodanige staat te houden dat deze aan zijn verkeersdoel beantwoordt. Inmiddels is een begin gemaakt met een grondige reiniging van het wegdek. Daarnaast heeft de plaatsing van 30 km-borden gezorgd voor meer aandacht voor de specifieke situatie van dit wegvak. In onze communicatie zal die aandacht blijvend worden benadrukt.
Dit voorjaar kunnen dan de voegen in betonconstructie, het asfalt, de verlichting en de leuningen worden vernieuwd.

Vanzelfsprekend zullen wij u nader informeren over de planning, de aard van de werken en de maatregelen om de overlast voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken."