Gemeente Asten


12-11-2007
Val Op: fietsverlichtingscontrole op het
Varendonck-College

Het is weer zover: met het verzetten van de klok twee weken geleden naar de wintertijd, een uur langer slapen en een uur later naar bed. Hierdoor is het 's-avonds al heel vroeg donker. Fietsers zijn extra kwetsbaar in het donker. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in de duisternis. Daarom organiseerde het Varendonck-College, locatie Vwo/Havo op 12 november een fietsverlichtingscontrole voor de leerlingen van klas 3. De fietsverlichtingscontrole werd om 8.30 uur geopend door de rector, dhr. Van de Rijdt en de wethouder verkeer, dhr. Martens van de gemeente Asten.

Van tevoren had de school alle leerlingen van klas 3 een brief meegegeven. De brief kondigde de fietscontrole aan. Ook werden de ouders gewezen op de mogelijkheid om zich goed te kunnen voorbereiden op de controle. Hiervoor konden ze gebruik maken van een ondersteunende digitale lesbrief die te vinden is op de website van het Varendonck-College (www.varendonck.nl) onder kopje ouders, uitgegane informatie, brieven.
Bovendien informeerde de school ook de leerlingen van klas 1 en 2. Zij maakten de lesbrief.

Val Op. Daar kun je mee thuiskomen
De fietsverlichtingscontrole sloot aan bij de landelijke campagne 'VAL OP. Daar kun je mee thuiskomen'. Leerlingen van wie de fiets goed in orde was, ontvingen een leuke give-away. De fietsen die niet aan de norm voldeden, werden ter plekke gerepareerd door fietsenmaker van Veghel (mits het een klein defect was). Was dit niet te doen, dan kregen de leerling een rode kaart en de ouders een brief thuis. Want het blijft de verantwoordelijkheid van de leerlingen zelf en hun ouders met een goede fiets deel te nemen aan het verkeer. De politie controleert de fietsen op straat en deelt ook een leuke give-away uit als de fietsverlichting o.k. is.

Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL)
Het Varendonck-College is hard op weg om te voldoen aan de voorwaarden van het BVL, een kwaliteitskeurmerk voor goed verkeersonderwijs. Samen met de gemeente trekt zij op in de strijd voor de verkeersveiligheid. Zo heeft de gemeente op hun verzoek attentieborden overstekende fietsers neergezet bij de in- en uitgang van de school. Andere projecten die op school lopen zijn 'schoolthuisroute', en 'veiligheid in zicht'.