Politie Flevoland

Kleiweg verkeersveiliger door nieuwe aanpak

Emmeloord, 12-11-2007 o Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) van Politie Flevoland is verleden week dinsdag op de Kleiweg gestart met het tweede project Subjectieve Verkeersonveiligheid in de Noordoostpolder. Het project is een initiatief van het Openbaar Ministerie en gemeente en moet bijdragen aan meer veiligheid in het verkeer en een hoger veiligheidsgevoel van de bewoners. In deze eerste week zijn de snelheidsovertreders gewaarschuwd. Vanaf dinsdag 13 november worden er zo nodig bekeuringen uitgeschreven.

Verkeerscontroles worden gewoonlijk gehouden op locaties die volgens de ongevallencijfers onveilig zijn. Maar de bewoners en gebruikers van sommige dorpen en wegen vinden het in hun omgeving ook onveilig, terwijl de cijfers dat niet zo laten zien.

In dit project kan de gemeente een straat, wijk of buurt aanmelden. Verkeersdeskundigen bekijken de situatie en geven de gemeente zo nodig advies over infrastructurele aanpassingen. De gemeente houdt een schriftelijke enquête in de buurt en de politie doet metingen naar het daadwerkelijke niveau van de overtredingen. Aan de hand hiervan wordt een plan van aanpak geschreven. Daarin kunnen infrastructurele maatregelen aan de orde komen, maar ook voorlichting aan de bewoners. Sluitstuk van het plan kan zijn, dat de politie gedurende enige tijd controleert op de naleving van de verkeersregels.

Buitenweg

Het project wordt normaal gesproken alleen ingezet in woongebieden binnen de bebouwde kom, zoals onlangs Tollebeek. Op de Kleiweg liggen de snelheden echter ontzettend hoog en wordt de snelheidslimiet heel vaak overtreden. De aanwonenden van de Kleiweg vinden de weg dan ook absoluut onveilig. Zeker voor de vele fietsers, die van de Kleiweg gebruik maken is het een onveilige situatie.

Een meting gedurende zeven etmalen leverde een overtredingspercentage op van 82% op werkdagen en 79% tijdens het weekeinde. Op de Kleiweg mag 80 km/u gereden worden. 3% van de passerende autos reed tussen de 120 en 130 km/u en zelfs snelheden van boven de 150 km/u werden gemeten.

Dit is de eerste keer in Flevoland dat een buitenweg als project wordt aangemerkt.

Attentieborden

De gemeente Noordoostpolder heeft op de Kleiweg waarschuwingsborden geplaatst en Speedvisers, waarmee de weggebruikers attent gemaakt worden op hun snelheid.

In de komende weken houdt het TSV dagelijks controles, waarbij overtreders in de eerste week nog een waarschuwing krijgen. Daarna wordt er bekeurd.

Bij snelheidsovertredingen van 50 km/u en meer kan de overtreder erop rekenen dat zijn of haar rijbewijs meteen wordt ingevorderd.