Gemeente Vlaardingen


Schaken is populair bij de schooljeugd

09 november 2007

Als echte schaakgrootmeesters spelen de leerlingen hun partijen.

Schaken is populair bij de Vlaardingse schooljeugd. Niet minder dan dertig leerlingen van de groepen zeven en acht van de Vlaardingse basisscholen deden mee aan een schoolschaaktoernooi georganiseerd door de schaakvereniging Chess in de denksportruimte van het sportcentrum Polderpoort.

Met de hand aan de klok een schaakpartij spelen.

"En er werd fel gestreden om de punten", laat Jan Elburg, voorzitter van Chess, weten. "Voor dit schaaktoernooi bestaat altijd veel belangstelling, hoewel het wel afhankelijk is van de interesse van de leerkrachten van de basisscholen om deze sport te promoten. Voor onze club is het ook belangrijk om de schaaksport nog even onder de aandacht van de jeugd te brengen. Jeugdleden kunnen wij altijd gebruiken", aldus Jan van Elberg.

Even nadenken over de volgende zet.

De schaakvoorzitter wil nog even laten weten, dat scholen die belangstelling hebben de leerlingen onderricht te geven in het schaakspel, daarvoor terecht kunnen op de website www.schaakbond.nl waar het lespakket SpeelZ te bestellen is.

Geconcentreerd spelen de leerlingen van de Vlaardingse basisscholen hun partijtjes op het schaaktoernooi.

Remi Steenbergen, leerling van Palet Holy, schaakt regelmatig thuis. "Schaken vind ik leuk om te doen. Op school doen wij het niet veel, maar als het toernooi er aankomt, komen de schaakborden wel op tafel", laat Remi weten. Op het schoolschaaktoernooi werden zeven ronden gespeeld.

De winnaar van groep 7, Sylvijn de Maat, aan zet bij een van de partijen

Bij groep zeven werd winnaar Sylvijn de Maat van De Singel met op de tweede plaats Felipe Homeylev van het Kompas en derde werd Sander van der Linden van het Palet Holy. Bij groep acht ging de overwinning naar Mart Vogel van het Kompas met op de tweede plaats Menno Buisman van de Singel en derde werd Micah Hinsenveld van het Kompas.

De schoolbeker voor de best scorende school ging naar het Kompas.