Woonbond


12-11-2007

Woonpunt wint Jaarverslagprijs Het Glazen Huis

De Limburgse woningcorporatie Woonpunt is de winnaar geworden van de Jaarverslagprijs 'Het Glazen Huis'. De speciale themaprijs themaprijs Transparant over maatschappelijk vermogen werd gewonnen door Woningcorporatie Amerongen. Het Glazen Huis, dat dit jaar voor de tweede keer werd uitgereikt, is een initiatief van de SEV en PricewaterhouseCoopers (PwC). Maar liefst 153 corporaties zonden hun jaarverslag in, 50 meer dan vorig jaar. Op grond van een toetsing door een screeningscommissie van PwC en het oordeel van een College van Belanghouders met vertegenwoordigers van Aedes, de Woonbond en VNG nomineerde de jury vijf corporaties voor de hoofdprijs (Haagwonen uit Den Haag, Nieuw Wonen Friesland uit Leeuwarden, Nijestee uit Groningen, Woningstichting rivierengebied uit Beneden Leeuwen en Woonpunt uit Elsloo) en drie voor de speciale themaprijs (IN uit Groningen, Woningbouwvereniging Amerongen en Woonbron uit Rotterdam.

Woonpunt krijgt de hoofdprijs omdat deze corporatie volgens de jury het jaarverslag heeft 'dat er het best in slaagt om haar eigenheid over te brengen in haar verantwoording, dat op de mooiste wijze verbindingen legt met haar omgeving - in inhoud maar ook in gekozen communicatiemethoden -, dat het meest kwetsbare verslag is, dat je als lezer het dichtst bij laat komen bij wat de corporatie echt bezighoudt en doet, kortom aan het verslag dat meer dan de andere aanvonkt in plaats van afvinkt.

Mirjam Depondt, directeur-bestuurder van Woonpunt, is blij met de prijs. Openheid is voor ons een voorwaarde om goed te communiceren met onze omgeving. Wij vinden dat onze huurders en relaties het recht hebben om te weten wat we doen, waarom en voor wie. Openheid is volgens Depondt een kwestie van volledigheid: In ons jaarverslag staan tal van zaken waar we trots op zijn: nieuwe woningen voor senioren en gehandicapten, ondersteuning aan buurtinitiatieven, grootschalige wijkvernieuwing, enzovoort. Maar we zijn ook eerlijk over de dingen waarvoor we nog onvoldoende inspanningen hebben geleverd. Zo constateren we in ons jaarverslag dat we wat meer zouden kunnen doen voor starters, die het momenteel door de hoge grondprijzen erg moeilijk hebben om een leuke woning te vinden. Door dat hardop te zeggen verplicht je jezelf om een tandje bij te zetten. Maar dat is ook de bedoeling: openheid houdt je scherp en alert.