Provincie Utrecht

voor de democratie

Een feestzaal voor de democratie

9-11-2007 -

De tentoonstelling 'Een feestzaal voor de democratie' is vanaf 12 november 2007 te zien in het provinciehuis Utrecht. De tentoonstelling belicht de herinrichting van de Ridderzaal in Den Haag. De Ridderzaal is sinds Prinsjesdag 2006 vernieuwd, waarbij het ontwerp van Pierre Cuypers uit 1904 de leidraad was. De tentoonstelling toont het ontwerpproces en de productie van de negentien wapenkleden en het nieuwe vloertapijt van 520 m2. De wapenkleden tonen niet alleen de provinciale wapens, maar ook die van de overzeese gebiedsdelen.

In 2006 is na ruim 100 jaar de Ridderzaal heringericht. De Ridderzaal is 725 jaar geleden gebouwd door Floris V voor feesten en plechtige bijeenkomsten. In 1904 zijn bij de grote restauratie van Pierre Cuypers neogotische elementen aangebracht, zoals wapenschilden en het gebrandschilderde roosvenster in de voorgevel. De herinrichting van 2006 is een vertaalslag hiervan naar de 21e eeuw. De renovatie van de Ridderzaal was noodzakelijk, omdat veel van het oorspronkelijk ontwerp van Cuypers verloren is gegaan en er weer eenheid in het interieur moest komen.

De vlaggen van de provincies die jarenlang in de kap hingen zijn nu vervangen door negentien wandkleden met de wapens van de provincies en de overzeese gebiedsdelen. Deze zijn in het Nederlands Textiel Museum in Tilburg gemaakt. Ook bij deze kleden is het ontwerp van Cuypers uit 1904 richtinggevend geweest.

De tentoonstelling `Een feestzaal voor de democratie' is van 12 november tot en met 3 december 2007 tijdens kantooruren te bezichtigen in het provinciehuis Utrecht, Pythagoraslaan 101 in Utrecht.

Meer informatie: Sandra Sue, telefoon 06 2241 2664.