Gemeente Deventer

Laanboomverjonging Oerdijk Okkenbroek

De gemeente Deventer werkt hard aan het mooi en gezond houden van de openbare ruimte. Een van projecten die de gemeente uitvoert is laanboomverjonging. De prachtige lanen in het buitengebied van Deventer zijn beeldbepalend en zeer waardevol, echter, ze moeten wel worden onderhouden.

Bomen Oerdijk Okkenbroek
Nu is gebleken dat veel van de bomen langs de Oerdijk in de kern Okkenbroek oud worden en daarom problemen opleveren voor de veiligheid en ook het wegdek aantasten. Ook is er nu geen sprake van een bomenlaan omdat er over lengtes van meerdere honderden meters geen aaneengesloten laan aanwezig is.

Daarom heeft de gemeente in overleg met de bewoners van Okkenbroek besloten de bomen te vervangen door jongere sterkere bomen, de bomenlaan te herstellen en tegelijkertijd het wegdek te vernieuwen.

Zonde?
Nu vraagt u zich misschien af of het niet zonde is dat al die bomen worden gekapt. Uiteraard is het jammer dat deze majestueuze bomen verdwijnen maar de gemeente plant er sterke en duurzame zomereiken voor terug. Er worden ongeveer 70 bomen gekapt en er worden 100 bomen teruggeplant. Op deze manier ontstaat er op den duur een mooiere, gezondere en veiligere laan.

Hergebruiken
De bomen die in de week van 12 november worden gekapt worden niet allemaal zomaar afgevoerd. De gemeente is benaderd door de Stichting Recreatie Deventer Buiten om een aantal gekapte bomen af te staan voor een bijzonder project. De stichting heeft namelijk in de regio 49 zogenaamde rustpunten opgericht.

Rustpunten
Deze rustpunten vindt u vooral langs fietsroutes door het buitengebied en u kunt er niet alleen uitrusten maar veelal ook agrarische producten kopen. In Okkenbroek is bij het Noaberhuus ook zo'n rustpunt. Het nieuwe buitenmeubilair bij dit rustpunt wordt straks gemaakt van de eiken die in Okkenbroek worden gekapt. Zo blijven de bomen toch, zij het op een andere manier, behouden. Kijk voor meer informatie over de rustpunten op: http://www.rustpunt.nu/.

Wedstrijd
Stichting Recreatie Deventer Buiten gaat een wedstrijd uitschrijven onder kunstenaars om het rustpunt met gebruik van de te kappen bomen zo mooi mogelijk in te richten. Begin volgend jaar zal de winnaar bekend worden gemaakt en kan worden gestart met de inrichting van het rustpunt bij het Noaberhuus met nieuw ontworpen meubilair van eiken uit Okkenbroek. Iedereen kan aan deze wedstrijd meedoen. Volgende week vindt u in deze krant meer informatie over de regels en voorwaarden om een ontwerp in te dienen.

Publicatiedatum: 9-11-2007
Foto van een boslaan in het buitengebied

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 november 2007