Gemeente Deventer

Start Bladactie

De bladeren vallen alweer volop van de bomen. Tijd voor Bennie Bladman van de Deventer Schoon Familie om weer een bladactie te organiseren. Bij de bladactie werken Circulus, het Deventer Groenbedrijf en Cambio nauw samen met als doel de straten van Deventer binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk bladvrij te maken.

Dit jaar begint de actie op 12 november en hij eindigt op 21 december. Er is een gezamenlijke planning gemaakt om zoveel mogelijk blad te kunnen opvegen. Maar de hulp van bewoners is ook hard nodig. Iedereen kan meehelpen de stad schoon te maken. Bennie Bladman komt bewoners te hulp met het `bladkoeriertje'.

Bewoners die willen helpen blad vegen, kunnen via wekelijkse artikelen op de Deventer Nu pagina's in de Deventer Post bekijken wanneer hun buurt aan de beurt is. De planning staat ook op www.circulus.nl, www.deventerschoonfamilie.nl en www.deventergroenbedrijf.nl.

Op 27 november zendt Deventer Televisie een programma uit over de bladactie. Onderdeel van de bladactie is de scholeninzamelwedstrijd, die plaatsheeft in de week van 19 t/m 23 november.

Hoe werkt het?
Iedereen die een deel van de straat schoongeveegd heeft en alle bladeren heeft verzameld op een grote hoop kan Cambio bellen voor een `bladkoeriertje' (telefoon 0570 - 62 22 10). Binnen vijf werkdagen komt Cambio langs om de bladeren op te halen.

Bewoners die lid zijn van de Deventer Schoon Familie hebben, ook tijdens de bladactie, een streepje voor: zij krijgen voorrang bij het ophalen van blad. Nog geen lid van de Deventer Schoon Familie? Bewoners kunnen ter plekke lid worden. Het lidmaatschap is gratis. Als de hoeveelheid blad te groot is voor de wagen van Cambio, komt het Deventer Groenbedrijf de bladeren halen.

Anders
De gemeente is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de straten. De partners die tijdens deze bladactie samenwerken met de gemeente zijn het Deventer Groenbedrijf, Circulus, Cambio én de inwoners van de gemeente Deventer. Samen zorgen ze ervoor dat de straten weer schoon worden.

Dit jaar gaat een aantal dingen anders dan voorgaande jaren. Zo is de planning van de bladactie dit jaar niet meer op straatniveau maar op buurtniveau. Bewoners kunnen zien in welke week hun wijk aan de beurt is maar niet precies op welke dag.

Op deze manier werken bleek minder efficiënt. Soms was de ene straat al bladvrij maar rekenden de bewoners van een andere straat er nog niet op dat hun straat al aan de beurt was. Daarom is gekozen voor deze planning.

Ook werken de bedrijven voor het eerst samen in één team. De bladblazers van Cambio en het Deventer Groenbedrijf helpen de veegmachinist van Circulus met zoveel mogelijk blad verzamelen. Een laatste verandering is de uitbreiding van het aantal stortlocaties. Als een veegmachine vol is, moet het blad worden gestort.

Voorgaande jaren moest een machine regelmatig wat verder rijden naar een stortlocatie. Dit kostte extra tijd. Daarom zijn er dit jaar meer stortlocaties gekomen. Deze bladverzamelplaatsen worden twee keer per week geleegd. Het blad gaat dan naar de Milieustraat aan de Westfalenstraat.

Download >> Planning per buurt

Publicatiedatum: 9-11-2007
Cartoon van Bennie Bladman

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 november 2007