Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 8 november 2007

Jongeren organiseren Conferentie over Jongerenwerk

Wat wil jij met je buurt?

Onder de titel 'Wat wil jij met je buurt?' organiseren jongeren in De Baarsjes een Jeugdwerkconferentie, op maandag 12 november in Het Sieraad. Op inspraakavonden en in de stadsdeelraad hebben jongeren de afgelopen maanden aangegeven dat zij het bestaande aanbod niet voldoende vinden aansluiten bij hun vraag. Nu gaan zij zelf aan de slag om te laten weten welk aanbod hen aanspreekt en hoe ze daaraan bijdragen.

Een groep jongeren en een aantal betrokken buurtbewoners heeft zich verenigd in Stichting Wij. Deze organisatie heeft de uitdaging aangenomen veel jongeren in De Baarsjes te mobiliseren om hun ideeën over jongerenwerk bij elkaar te brengen . Zij nodigen hiervoor alle betrokkenen uit: jongeren, ouders, Buurt Betrokken Bewoners, straatcoaches, politie en jongerenwerkers.

De Jeugdwerkconferentie vindt plaats op maandag 12 november, van 15.00 uur tot 20.30 in Het Sieraad (Postjesweg 1). Er wordt in workshops gediscussieerd over o.a. sport, talenten, meidenactiviteiten, veiligheid, jeugdhulpverlening en media. Naast het inhoudelijke programma is er ook muziek. Dagvoorzitter van de conferentie is Jaap Noorda, onderzoeker bij de VU en gespecialiseerd in jongerenwerk.

'Een geweldig initiatief', vindt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. 'Onze jongeren laten duidelijk zien dat ze betrokken zijn bij de buurt. Na de conferentie kom ik binnen een week met een actieplan; daar kunnen de jongeren op rekenen.'

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Nieuw asfalt voor Surinameplein

In het weekend van vrijdag 23 november wordt het asfalt op en rond het Surinameplein vervangen. Tijdens het werk wordt het (auto)verkeer met borden omgeleid. Naar verwachting wordt het werk zondag 25 november afgerond.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Controle geluidsoverlast in weekend

Stadsdeel De Baarsjes wil een einde maken aan de geluidsoverlast die horecabedrijven vooral in het weekeinde veroorzaken. Bewoners of bedrijven kunnen geluidsoverlast in het weekend melden bij de milieuklachtentelefoon: 551 3456. Zodra een melding daartoe aanleiding geeft, komen inspecteurs van DMB (Dienst Milieu en Bouwtoezicht) controleren of er sprake is van een overtreding. Als dat het geval is, treden zij onmiddellijk op en treffen maatregelen om de overlast te beëindigen. Ook geven zij alle overtredingen door aan het stadsdeel en de politie. Alle horecaondernemers worden per brief op de hoogte gebracht van de verscherpte controle.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Wereldkampioen bokst met stadsdeelvoorzitter

Baarsjesjongeren van alle leeftijden krijgen gratis bokslessen van professionele bokstrainers. En eens per maand komt wereldkampioen Raymond Joval er nog een schepje bovenop doen. Dinsdag 13 november om 17.30 uur treft hij stadsdeelvoorzitter Arco Verburg in de sportzaal. Samen zullen ze bokstrainer Fred Cohen helpen bij de lessen. De bokslessen in de Corantijnschool zijn toegankelijk voor iedereen tussen 7 en 23 jaar. Op dinsdag en vrijdag van 17.00 uur en 18.30 uur zijn kids tot 14 jaar welkom. Dinsdag en vrijdag tussen 18.30 uur en 20.00 uur zijn jongeren tussen 14 en 23 aan de beurt. Zelfs inschrijven is niet nodig. Wie langs komt, mag meedoen.

Meer informatie: Brain Joenoes, 020 589 2536.

Nieuw buurtpunt voor Mercatorbuurt

Portefeuillehouder Mirjam Smeels pakt 14 november samen met het Hoofd Beheer van Woonstichting De Key, Hilly Engels, en buurtbewoners tussen 15.00 en 15.30 uur het nieuwe buurtpunt in de Vasco Da Gamstraat 17 uit. Alle buurtbewoners zijn van harte welkom!

Er zijn hapjes en drankjes (champagne!), maar ook historische foto's, een fotospeurtocht met spannende prijs voor de winnaar, en als klap op de vuurpijl: een vuurshow toe!

Bewoners uit de Mercator-, Jan Maijen- en de Admiralenbuurt kunnen de hele week terecht bij het buurtpunt met vragen over en ideeën voor hun buurt. De vergaderruimte en buurtcomputer met printer staan ook voor de bewoners ter beschikking.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 - 5342 0466.

Verwendag voor mantelzorgers

Tijdens de Dag van de Mantelzorg, vrijdag 9 november, zet portefeuillehouder Mirjam Smeels 25 mantelzorgers in het zonnetje. Mantelzorgers zijn vrijwilligers die hulp bieden aan zorgbehoevenden in het stadsdeel.

De verwendag begint om 10.30 uur en duurt tot 14.00 uur en vindt plaats in buurtcentrum De Tagerijn aan de Balboastraat 18. Met de inzet van vrijwilligers krijgen mantelzorgers de kans eens lekker te ontspannen. Er is onder andere stoelmassage, hennabeschildering, handlezen, yogales, muziek en een Turkse lunch. Ook passen vrijwilligers op wanneer mantelzorgers hun verzorgde niet alleen kunnen laten.

De verwenbijeenkomst is georganiseerd in het kader van project 'Naar een basispakket mantelzorgondersteuning in stadsdeel De Baarsjes' waaraan veel organisaties een bijdrage leveren met als doel het beter bereiken, informeren en ondersteunen van mantelzorgers.

Serie: Uit de Programmabegroting 2008

De programmabegroting 2008 staat de komende weken op de agenda van de verschillende raadscommissies. De voltallige stadsdeelraad stelt 27 november de begroting vast. De komende weken aandacht voor de highlights in de begroting. Waar trekt het Dagelijks Bestuur in 2008 (extra) geld voor uit? Deze week deel 3: onderwijs en sport.

Programmabegroting 2008

Ouderbetrokkenheid op één

Stadsdeel De Baarsjes trekt volgend jaar opnieuw veel geld uit voor 'Kansen voor Kinderen'. Onderwijsportefeuillehouder Godfried Lambriex: 'We zetten extra geld in voor taal- en talentontwikkeling, zorg op de (voor)school, de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en ouderbetrokkenheid. Ook vind ik het belangrijk dat ouders kiezen voor een school in de buurt. Zodat we echt brede scholen krijgen in De Baarsjes.'

Lambriex wil investeren in ouderbetrokkenheid. In de Programmabegroting 2008 trekt de portefeuillehouder daar 20.000 euro extra voor uit. 'Veel ouders zijn betrokken bij de school en hun kind, sommigen langdurig en met grote inzet. Die ouders blijven we fors ondersteunen. Maar er is ook een groep die acht jaar lang hun gezicht niet laat zien. Daar moet verandering in komen. Ik wil winst boeken bij ouders die zich nu nog afzijdig houden.'

Lambriex zet ook 35.000 euro extra in voor de leerplicht. 'Kinderen horen onder schooltijd op school te zitten en niet over straat te zwerven. Ik wil dat het verzuim onder het stedelijk gemiddelde komt.'

Programmabegroting 2008

Klusproject voor jongeren

Het Dagelijks Bestuur trekt in de Programmabegroting eenmalig 50.000 euro uit voor een klusproject, speciaal gericht op overlastgevende jongeren. Portefeuillehouder Arco Verburg: 'Door jongeren tegen een kleine vergoeding allerlei klusjes te laten doen, wil ik de betrokkenheid van die groep bij de eigen buurt vergroten.'

Programmabegroting 2008

Richard Krajicek playground in De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes wil dat meer bewoners meer gaan sporten. Portefeuillehouder Arco Verburg: 'Sport zit echt in de lift in De Baarsjes. Het is prima voor de gezondheid en draagt bovendien bij aan de sociale samenhang.' De portefeuillehouder wil buurthuis De Tulp graag verbouwen tot multifunctioneel kindersportcentrum. Ook komt er een Richard Krajicek playground. 'De volgende stap is nu om partners en middelen te vinden om het De Tulp-project te realiseren.' Het stadsdeel trekt voor de vervolgstappen 50.000 euro uit.

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie praat over armoedebeleid

De raadscommissie Onderwijs praat dinsdag 13 november over de plannen voor een nieuw armoedebeleid. De bedoeling van dat beleid is om meer Baarsjesbewoners die onder het sociaal minimum leven, bekend te maken met mogelijkheden om hun inkomen te verhogen. Op de agenda staan verder voorstellen voor een aantal zaken die kinderen aangaan: speelruimte, de betrokkenheid van ouders bij scholen en overgewicht bij kinderen. De raadscommissie Onderwijs wordt ook nog bijgepraat over de voortgang van de problemen in de Chassébuurt, waar jongeren ontevreden zijn over het jongerenwerk.

De raadscommissie onderwijs van De Baarsjes vergadert op dinsdag 13 november vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg.

Raadscommissie praat over schoonheid op straat

De raadscommissie Stadsdeelwerken praat woensdag 14 november over voorstellen om de straten in De Baarsjes schoner te krijgen. De inzet is om vooral de echt vieze plekken in het stadsdeel schoner te maken. Ook moet het groen in het stadsdeel beter worden schoongehouden.

De leden van de raadscommissie praten verder over het Ondernemershuis en met straatmanager Nel de Jager over het aantrekkelijker maken van De Baarsjes voor ondernemers.

De raadscommissie stadsdeelwerken van De Baarsjes vergadert op woensdag 14 november vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg.

Agenda

Tentoonstelling Natuurlijke Stilte

In Expositieruimte MLB, tot 25 november.

Opening expositie "The consciousness of the human being in the mind of an almost-human being"

In Zoete-Broodjes-Expositieruimte, tot 22 december.

Verwenbijeenkomst mantelzorgers

In buurtcentrum De Tagerijn, 9 november - aanvang 10.30 uur.

Inzamelactie Voedselbank De Baarsjes

Albert Heijn Jan van Galenstraat 87, 10 november - aanvang 10.00 uur.

Vergadering Raadscommissie Onderwijs

In de Raadzaal, 13 november 2007 - aanvang 20.00 uur.

Vergadering Raadscommissie SDW

In de Raadzaal, 14 november 2007 - aanvang 20.00 uur.

Voorlichtingsmiddag over AOV

In de Salon van de Hudsonhof 1, 15 november - aanvang 14.00 uur.

Avondschouw en Buurtoverleg Chassébuurt

Buurthuis Chassé, 15 november - aanvang 19.15 uur.