12 novembe r: ICCO lanceert klimaatcampagne FairClimate

08/11/2007 17:50



ICCO



12 november: ICCO lanceert klimaatcampagne FairClimate
Klimaat ís al veranderd voor veel mensen in ontwikkelingslanden

Utrecht, 8 november 2007 - Ontwikkelingslanden lijden het meest onder de schade die klimaatverandering met zich meebrengt. Alleen hebben ze niet genoeg middelen om zich in te zetten voor een beter milieu. ICCO start daarom de campagne FairClimate. Het doel is om fondsen te werven voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden.

Klimaatverandering is bij uitstek een ontwikkelingsvraagstuk. Voor ons in Nederland is klimaatverandering een bedreiging, voor veel mensen in ontwikkelingslanden is het al dagelijkse realiteit; droge gebieden drogen verder uit, kleine eilanden verdwijnen en lage gebieden overstromen. Het natuurlijke evenwicht dreigt ernstig verstoord te raken. En dat kan uiteindelijk de voedsel- en watervoorziening van grote groepen mensen in arme landen in gevaar brengen.

ICCO lanceert daarom de klimaatcampagne FairClimate. Het doel van deze campagne is om mensen, zowel in ontwikkelingslanden als in Nederland, bewust te maken van de enorme gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. FairClimate gaat daarom in Nederland fondsen werven, die allemaal worden geïnvesteerd in klimaatprojecten in arme landen. Een voorbeeld hiervan is een irrigatieproject in Mali, waar steeds droger wordende landbouwgronden geïrrigeerd worden met opgevangen regenwater. Ook investeert ICCO in klimaatprojecten die duurzaam energiegebruik bereikbaar moeten maken voor de armen, zoals in Zuidwest-Pakistan, waar het gebruik van energiezuinige houtovens wordt gestimuleerd. Gezinnen hebben daardoor minder hout nodig - een hele vooruitgang, omdat vrouwen steeds vaker steeds verder moeten gaan om hout te vinden - én er vindt minder CO2-uitstoot plaats.

De campagne start met een aantal radiospots en advertenties waarin oud RTL-weerman John Bernard het weerbericht voor bijvoorbeeld Bangladesh aangeeft. Lezers en luisteraars kunnen smssen wat zij denken hoeveel regen er valt. Verder zal op alle Nederlandse weersites een banner van FairClimate te vinden zijn.

FairClimate start drie weken voor het begin van de VN-Klimaattop op Bali. Op deze -conferentie wordt het klimaatbeleid voor de toekomst bepaald. ICCO wil in de aanloop naar die conferentie bijdragen aan bewustwording over klimaatverandering en duidelijk maken dat klimaatverandering voor veel arme mensen in het zuiden al een dagelijkse realiteit is. ICCO, ook vertegenwoordigd op Bali, gaat zich daar inzetten voor de belangen van ontwikkelingslanden, die wél hard worden getroffen door klimaatverandering maar daaraan zelf weinig bijdragen. ICCO vindt dat de principes van 'rechtvaardigheid' en 'de vervuiler betaalt' voorop moeten staan. Ook vindt ICCO dat in een nieuw internationaal klimaatverdrag recht moet worden gedaan aan de kwetsbare positie van ontwikkelingslanden en aan de ontwikkelingspaden die zij willen volgen.

ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zet zich in voor een wereld zonder armoede of onrecht. ICCO financiert activiteiten in ontwikkelingslanden, die mensen stimuleren en in staat stellen om, op hun eigen manier, een menswaardige leefomgeving in te richten.





http://www.fairclimate.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -