Gemeente Abcoude


Informatiemiddag onderzoek uitbreiding woonzorgzone

Op maandagmiddag 12 november 2007 informeert de gemeente de gebruikers van De Angstelborgh en betrokken belangengroeperingen over de plannen tot verdere uitbreiding van een woonzorgzone bij De Angstelborgh en een mogelijke verplaatsing van enkele activiteiten van De Angstelborgh naar het Piet Mondriaangebouw. De middag start om 13.00 uur en duurt tot uiterlijk 15.30 uur en vindt plaats in het Piet Mondriaangebouw. Direct betrokkenen zijn per brief uitgenodigd. U bent ook van harte welkom.

Opdracht raad onderzoek
In de vergadering van 5 juli 2007 heeft de gemeenteraad ingestemd met verder onderzoek naar de meest gewenste variant voor een kleinschalige woonproject voor mensen met dementie. Graag wil de gemeente u informeren over de uitkomsten van dit onderzoek, de huidige stand van zaken en het vervolgtraject.

Woonzorgzone
De gemeente staat voor de taak om een ingrijpend antwoord te gaan geven op de vraag hoe er de komende jaren om gegaan moet worden met de vermaatschappelijking van de zorg, de extramuralisering en de vergrijzing. Tussen nu en 2020 zal het aantal ouderen in de gemeente belangwekkend toenemen met als gevolg daarvan een toename van de vraag naar arrangementen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Deze arrangementen moeten gaan inspelen op de zorg en woonbehoefte van ouderen en mensen met een hulpvraag, het geschikt maken van woningen voor zorg en de behoefte aan welzijnsdiensten en voorzieningen.

Zelfstandig wonen voor ouderen
De extramuralisering van de zorg is er onder meer op gericht dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en vraagt om aanpassingen van bestaande woningen en een uitbreiding van het woningaanbod. Voor de ouderen die niet meer zelfredzaam zijn zal een verruiming van het aanbod van intramurale zorg nodig zijn. Een ander belangrijk aandachtspunt is het aanbieden van welzijnsvoorzieningen die de sociale cohesie versterken ter bevordering van de zelfredzaamheid en ter vermindering van de vereenzaming van ouderen.

Wonen, welzijn en zorg bij elkaar
In Abcoude is er al een gebied dat voor een deel voldoet aan bovenstaande eisen en wensen. Er is een woonzorgcomplex (Wozoco) waar met het serviceloket YourHome voor vragen over wonen, zorg en maatschappelijke dienstverlening (Wmo) en welzijn. In het licht van boven geschetste ontwikkelingen wil de gemeente deze zogenoemde Wonen Welzijn Zorg-zone (WWZ-zone) verder te ontwikkelen zodat er een samenhangend aanbod ontstaat op het gebied van wonen, welzijn en zorg.