Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 201

7 november 2007

Duurzaamheid als aanjager van de economie

Stedenband Rotterdam-Keulen versterkt economische samenwerking

Duitse en Nederlandse ondernemers bespreken de mogelijkheden van duurzame economische samenwerking tijdens het tweede Deutsch-Niederländisches Wirtschaftsforum op maandag 12 november in Rotterdam. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam en burgemeester Fritz Schramma van Keulen ondertekenen tijdens het Wirtschaftsforum een duurzaamheidsverklaring waarin beide steden verklaren op vier punten te gaan samenwerken.

Infrastructuur, energievoorziening en technologische innovatie zijn de belangrijkste katalysators voor duurzame economische groei. Het Wirtschaftsforum diept deze thema's uit aan de hand van forumdiscussies met succesvolle duurzame ondernemers uit het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven. Er is veel aandacht voor publieke en private initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen en de stand van de wetenschap in beide landen. Keynote speaker is voormalig minister-president van Nederland, dr. Ruud F.M. Lubbers, voorzitter van de Rotterdam Climate Initiative Council en voorzitter van de International Advisory Board.

Duurzaamheidsverklaring

De duurzaamheidsverklaring die beide steden ondertekenen, benadrukt het belang van een duurzame stedelijke samenleving en de noodzaak van bestuurlijke samenwerking op dit gebied. Het is de bedoeling dat er in de toekomst gezamenlijke Duits-Nederlandse projecten tot stand komen. Daarnaast beoogt de verklaring de investeringsbereidheid in duurzame producten door ondernemers te stimuleren.

Stedenband

Rotterdam en Keulen organiseren jaarlijks het Deutsch-Niederländisches Wirtschaftsforum in het kader van de stedenband die dateert van 1958. Duitsland is een belangrijke handelspartner van Rotterdam. De versterking van de economische band met het Duitse achterland is een collegeprioriteit. Het thema van het Wirtschaftsforum past in de doelstelling van het college de handelsrelatie met Duitsland te verstevigen. Daarnaast is duurzaamheid een thema waarop Rotterdam zich profileert met het Rotterdam Climate Initiative. Keulen is medeoprichter van het "Klima-Bündnis."

noot voor de redactie/