Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

06-11-2007

Dr. Hendrik Muller Prijs voor jurist Marc Groenhuijsen

Marc Groenhuijsen, hoogleraar victimologie aan de Universiteit van Tilburg, ontvangt op 12 november 2007 de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (een bedrag van 25.000 euro) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Volgens de Akademie is Groenhuijsen zowel nationaal als internationaal een coryfee op het terrein van slachtofferhulp en is hij een gezaghebbend jurist, die uitmunt in het systematisch doordenken van problemen. 'Hij is een jurist zoals maatschappijwetenschappers zich wensen, maar in de bestaande juristenwereld zelden wordt aangetroffen', aldus de jury. Prof. mr. dr. Marc S. Groenhuijsen (1956) is hoogleraar straf- en procesrecht en victimologie bij het Departement Strafrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Hij is tevens raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof te Arnhem. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van INTERVICT, een multidisciplinair onderzoeksinstituut voor victimologie aan de Universiteit van Tilburg. Zijn expertise ligt op het terrein van slachtofferrechten, herstelrecht en mediation. Groenhuijsen studeerde rechten in Utrecht en promoveerde in 1985 cum laude aan de Universiteit van Leiden op een baanbrekend proefschrift over schadevergoeding aan slachtoffers van delicten. Sinds 1987 is hij als hoogleraar werkzaam in Tilburg.

De KNAW reikt sinds 1991 om de twee jaar de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen uit. De prijs wordt gefinancierd door de Stichting Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds.

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 12 november a.s. om 16.00 uur in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam. Op het programma staan een laudatio door jurylid prof. mr. J.H. Nieuwenhuis en een voordracht van de prijswinnaar over slachtoffers van misdrijven in het recht en in de victimologie.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl