Gemeente Anna Paulowna


Samen werken aan een oplossing bij huiselijk geweld

Met elkaar werken aan een oplossing bij huiselijk geweld. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van Eigen Kracht. In november wordt voor de tweede maal een informatiemiddag georganiseerd voor de inwoners van de Kop waarop deze werkwijze wordt uitgelegd. Op 12 november van 14.00 tot 16.00 uur bij de GGD in het gemeentehuis aan de drs. F. Bijlweg 20 in Den Helder. Iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld (slachtoffers, daders, maar ook degenen die er in hun omgeving mee geconfronteerd worden) is van harte welkom.

De eerste stap en zelf werken aan een oplossing

Na de zoveelste uit de hand gelopen ruzie, besloten Miriam en Mark dat het zo niet langer kon. Ze zochten hulp. Het Steunpunt Huiselijk Geweld ging het gesprek aan en wees op de mogelijkheid van een Eigen Kracht bijeenkomst. Miriam en Mark zetten de eerste stappen in de goede richting. Beseffen dat we een probleem hadden, dat was het moeilijkste.

Op een gegeven moment kon ik er niet langer omheen, vertelt Miriam. Dit was niet normaal. Toen ik met Mark praatte, erkende ook hij dat we een probleem hadden waar we zelf niet uitkwamen. Dat besef was heel belangrijk voor Mark en Miriam. Maar er moest nog een drempel overwonnen worden, voor ze daadwerkelijk hulp zochten. Miriam: Ik ben gaan surfen op het internet, om te kijken welke hulp er was en om bevestiging te zoeken voor ons probleem. Ik kwam uit bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Miriam heeft vaak met de telefoon in haar handen gezeten maar vond het te moeilijk om te bellen. Uiteindelijk nam haar vriend het initiatief.

Het telefoongesprek en de afspraak die volgde waren voor Miriam en Mark heel emotioneel. Eigenlijk is het makkelijker om te doen alsof er niets aan de hand is, legt Miriam uit. Er komen allerlei emoties los als jezelf confronteert met de minder leuke kanten in je relatie. Als je over je problemen praat, lijken ze echter. Gelukkig werden we meteen vriendelijk, behulpzaam en ondersteunend te woord gestaan. Dat was een opluchting en gaf ons de moed door te zetten. De medewerker van het steunpunt gaf ons het gevoel dat we open en eerlijk konden zijn en dat ze ons graag wilde helpen er sámen uit te komen. Dat was heel belangrijk voor ons, want we houden zielsveel van elkaar. Het Steunpunt opperde de mogelijkheid om ons probleem aan te pakken door een Eigen Kracht bijeenkomst te houden met steun van familie en vrienden. Op eigen kracht dus. Groot voordeel van deze werkwijze is dat we zelf de regie houden over ons leven. Het is een manier van werken waarbij in de eigen kring tot een oplossing wordt gekomen met eventuele professionele hulp die men daarbij zélf vraagt.

Het is allemaal heel snel in gang gezet, vindt Miriam, en dat is natuurlijk alleen maar prettig. We staan nog helemaal aan het begin van een lang traject en we zullen het ongetwijfeld nog moeilijk krijgen. Maar ik vertrouw erop dat we er samen, met familie en vrienden en de hulp die we krijgen, goed doorheen komen. Wij hebben allebei het idee dat we op de goede weg zijn en kijken positief naar de toekomst.

Meer informatie

Voor meer info over Eigen Kracht kom naar de informatiebijeenkomst op 12 november, bel het Steunpunt 0900 2345566 (24 uur per dag bereikbaar 0,10 per minuut) of mail naar
eigenkracht@steunpunthuiselijkgeweldkopvannoordholland.nl

De namen Miriam en Mark zijn gefingeerd.

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland:

T 0900 2345566 24 uur per dag bereikbaar 0,10 per minuut

E info@huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl

I www.huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl